Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeUdruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH: Zaštita domaće farmaceutske industrije kao strateško opredjeljenje

Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH: Zaštita domaće farmaceutske industrije kao strateško opredjeljenje

Imajući u vidu aktuelna dešavanja vezana za zakonsku obavezu usklađivanja pozitivne liste lijekova Kantona Sarajevo sa Listom esencijalnih lijekova Federacije BiH, želimo istaknuti zahvalnost za podršku Ministarstva zdravstva KS i ministrice Zilhe Ademaj te Vlade KS domaćim industrijskim/farmaceutskim proizvođačima u proteklom periodu. Zahvaljujući toj podršci sačuvana su radna mjesta i stvorene pretpostavke za dalji razvoj domaćih kompanija i nova zapošljavanja.
Kanton Sarajevo je farmaceutsku industriju prepoznao i proglasio strateškom industrijskom granom čime je iskazano opredjeljenje za dugoročnu podršku domaćem proizvodnom sektoru.
Kao članovi Udruženja domaćih proizvođača lijekova u FBiH, apsolutno podržavamo proširenje sadržaja pozitivne liste lijekova KS sa novim molekulama čija će primjena doprinijeti poboljšanju kvaliteta života pacijenata koji će biti uvedeni u nove djelotvorne terapijske programe. To je i  obaveza kada je u pitanju usklađivanja kantonalnih listi sa aktuelnom Listom esencijalnih lijekova FBiH, donesenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva.
Međutim, ono na što želimo skrenuti pažnju i čemu se protivimo jeste da se sa uvođenjem novih molekula na listu, istovremeno lista namjerava proširiti paralelama generičke inozemne industrije. To nije zakonska obaveza kako se nekada nastoji prikazati, niti će proširenje sadržaja neograničenim brojem istovrsnih uvoznih lijekova doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i djelotvornijoj terapiji pacijenata.
Članom 9. Zakona o lijekovima FBiH predviđena je mogućnost ograničenja broja zaštićenih naziva lijekova koji ispunjavaju propisane uslove, a prema iskustvu u terapijskoj primjeni, sigurnosti u snabdijevanju itd. S ciljem podržavanja razvoja domaće industrije, Zakonom je utvrđeno obavezno uvrštavanje lijekova domaće industrije na kantonalne liste, uz ispunjavanje zakonskih uslova. U zemljama Evropske unije je praksa da se kroz različite vidove podrške daje podsticaj domicilnoj generičkoj industriji. Takva praksa je prepoznata i već dvije godine uspješno implementirana od strane Vlade Kantona Sarajevo na inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo, što je slučaj i u drugim kantonima u FBiH. Pozicioniranje domaće proizvodnje i davanje adekvatnog mjesta na tržištu domaćim proizvodima donosi niz benefita široj društvenoj zajednici, pri tome uvijek stavljajući u prvi plan interes pacijenata i nikada ne dovodeći u pitanje vrhunski kvalitet i djelotvornost generičkih lijekova koje proizvodimo.

Sa druge strane, ničim opravdano pogodovanje daljnjem povećanju uvoza lijekova znači još veći izvoz finansijskih sredstava iz BiH, a time i niz indirektnih posljedica izvan zdravstvenog sistema. U prilog tome govori i činjenica da je i sada odnos potrošnje lijekova sa esencijalne liste u Kantonu Sarajevo domaćih i inozemnih proizvođača 30:70, u korist inozemnih, s tim što je taj omjer značajno nepovoljniji za domaće proizvođače, kada se uzme u obzir FBiH. Tako bi nepotrebnim proširenjem pozitivne liste lijekova u Kantonu Sarajevo sa paralelama iz uvoza  udio domaćih proizvođača bio još značajnije smanjen. Strane generičke kompanije putem svojih predstavništava posluju isključivo komercijalno, zapošljavaju minimalan broj zaposlenika, dok sav ostvareni prihod povlače u svoje matične zemlje i time doprinose rastu ekonomija tih zemalja. Za razliku od njih, domaći proizvođači kontinuirano ulažu u razvoj, investicije i zapošljavanje, uz snažnu društvenu i socijalnu odgovornost, te aktivan doprinos izgradnji održivog zdravstvenog sistema. U prilog iznesenim tvrdnjama idu i činjenice da su domaći proizvođači sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, samo na ime poreza i doprinosa u proteklih pet godina uplatili gotovo 95 miliona KM.  Istovremeno je  kapitalne investicije uloženo gotovo 80 miliona KM što pored dodane vrijednosti kompanijama sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta.
U konačnici očekujemo da će Ministarstvo na čelu sa ministricom Ademaj i Vlada KS nastaviti podržavati procese očuvanja radnih mjesta u domaćem proizvodnom sektoru, a posebno za Kanton Sarajevo u strateškoj farmaceutskoj industriji.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO