Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaOvu hranu spremate na pogrešan način!

Ovu hranu spremate na pogrešan način!

Kod namirnica koje volimo nije dovoljno samo da ih volimo i da su zdrave. Osim toga, moramo ih znati pripremiti, i pravilno konzumirati kako bi izvukli najbolje iz njih. U nastavku donosimo spisak najčešćih grešaka pri spremanju određenih namirnica.

MRKVA

Sljedeći put kad budete pravili jela od mrkve i prerežete ih, sjetite se da na taj način uništavate sve dobro iz mrkve. Mrkva veće površine ispušta više hranjivih tvari, što znači da, nakon pranja i čišćenja, cijelu mrkvu trebate ubaciti vodu, bez dodatnog rezanja, a preporučuje se da jE ostavite napola sirovu.

ČAJ

Ako želite visoku apsorpciju hranjivih tvari iz čaja, nemojte nipošto slijediti britanski primjer i dodavati mlijeko u čaj. Na taj se način oduzimaju neke od kardiovaskularnih pogodnosti koje čaj daje, a ako ne možete piti čaj bez dodataka, dodajte prirodna sladila i limun koja će povećati bioraspoloživost hranjivih tvari u napitku.

BIJELI LUK

Bijeli luk nemojte rezati, smrvite ga. Smrvljeni bijeli luk ostavite barem deset minuta prije upotrebe jer tako oslobađate enzime koji pomažu smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti tako što čine trombocite manje ljepljivima pa se oni lakše kreću kroz kardiovaskularni sistem.

PRELJEV ZA SALATU

Nemasni dressing čini se kao dobra ideja za mršanje, ali možda i nije najbolje rješenje. Kad svom povrću dodate zdrave masnoće, u konačnici dobijete više hranjivih tvari iz vaše salate, posebno luteina, likopena, beta-karotena i zeaksantina.

JABUKE I KRUŠKE

Dopustite da plod malo sazre jer tako dozvoljavate razgradnju klorofila u zrenju jabuka i krušaka, koji zauzvrat proizvodi više visoko aktivnih antioksidansa u plodu.

BROKULA

Brokula je, bez sumnje, jedna od najboljih namirnica za prevenciju određenih vrsta raka poput raka dojke i kože, a način pripreme razlikuje se u svijetu. Već nekoliko godina zna se da je prženje je najgori način kuhanja, a parenje najbolja metoda jer u potpunosti čuva zdrave komponente brokule koje se bore protiv raka. Osim toga, dodavanje pikantne hrane u brokulu povećava njenu sposobnost u borbi protiv raka.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO