Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaUncategorizedSpolne bolesti kojima se možete zaraziti i ako koristite kondom

Spolne bolesti kojima se možete zaraziti i ako koristite kondom

Osnovna zadaća prezervativa je spriječiti prenošenje sjemena, čime se osim neželjene trudnoće, može spriječiti i prenošenje brojnih spolnih bolesti. No postoje i spolno prenosive bolesti kojima se moguće zaraziti i ako koristite prezervativa.

Iako kondom uspješno sprječava prenošenje čestih spolnih bolesti kao što su hepatitis B, hepatitis C, gonoreja, klamidija i HIV on vas ne može zaštiti od svih bolesti jer  se ne prenose sve spolne bolesti preko sjemena, što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita. Treba napomenuti i da neke spolno prenosive bolesti, ako se ne liječe, mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje, poput neplodnosti ili raka.
U nastavku pročitajte koje su to četiri najčešće bolesti kojim se možete zaraziti i ukoliko koristite prezervativ.

1. GENITALNI HERPES

Ako se lezija herpesa nalazi na dijelu prepona ili zdjelice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije. Liječnici preporučuju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (tada se herpes najlakše može prenijeti), ali treba imati na umu da se herpes može prenijeti i kada nema vidljivih simptoma. U zavisnosti od stadija bolesti koji se može mijenjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mjehurići). Genitalni herpes može uzrokovati i vaginalnu bol.

2. HPV

Humani papiloma virus najuobičajenija je spolno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je vjerojatnost da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, no neki nemaju nikakve vidljive vanjske simptome, zbog čega mnogi ljudi i ne znaju da imaju HPV. I ako ne postoje bradavice, HPV se može prenijeti preko kože. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak vrata maternice, a iako postoje dokazi da korištenje prezervativa smanjuje rizik od raka vrata maternice, ne postoje čvrsti dokazi da kondom sprječava prenošenje HPV-a.

3. STIDNE UŠI

Stidne uši nisu više tako uobičajena bolest s obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene općenito. Stidne uši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihovog postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći. Stidne uši najviše se nalaze na stidnim dlačicama, a puno manje na spolovilu.

4. SIFILIS

Sifilis se manifestira kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kao i kod herpesa, prezervativ štiti ovisno o tome gdje se rana nalazi. Upoterba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na dijelu penisa koji nije zaštićen, može se prenijeti.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO