Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaBiznisMala i srednja preduzeća povećala prihod preko dvije milijarde KM

Mala i srednja preduzeća povećala prihod preko dvije milijarde KM

Mala i srednja preduzeća stub su ekonomije u razvijenim zemljama, te čine 99 posto svih biznisa u Evropskoj uniji, podaci su uglednog portala ”European Small Business”. To dovoljno govori o tome kolika je važnost ovog sektora, a kakva je situacija u Bosni i Hercegovini pokazale su analize finansijskih izvještaja za 2017., a koje svake godine provode ”LRC” i ”Poslovne novine”.
Prema tek pristiglim pokazateljima na osnovu kojih je urađena analiza, od 32.292 bh. firme, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih kompanija, što čini jedan posto više nego prethodne godine. Koliku važnost ove firme predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. godini iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu. Zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine upravo mala i srednja preduzeća.
Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima, ključni su podaci za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje. Upravo zbog toga, najveća bonitetna kompanija u BiH – LRC d.o.o. Sarajevo, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt ”POUZDANOST”, s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.
Certificiranje poslovne natprosječnosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom preduzeća jačaju svoj ugled i povjerenje. Certifikat bonitetne pouzdanosti, kao dokaz uspješnosti u poslovanju, rezultat je složene analize, jedinstvene za sva međunarodna tržišta, a temelji se na analizi godišnjih finansijskih izvještaja i predstavlja službenu potvrdu uspješnosti u poslovanju i sa velikom vjerovatnoćom signalizira stabilno poslovanje za sljedećih 12 mjeseci. Certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima.
Pouzdanost 2018, projekt certificiranja poslovnih subjekata, ima za cilj da se u društvenoj i poslovnoj zajednici posebno istaknu pouzdani, vjerodostojni i niskorizični partneri, odnosno oni s kojima vrijedi poslovati. Korištenjem Certifikata bonitetne pouzdanosti kompanija dokazuje da je uspješna, kvalitetna i spremna za dugogodišnju uspješnu saradnju.
Tako će najuspješnije kompanije u BiH na konferenciji u novembru dobiti laskavo priznanje bonitetno pouzdanih kompanija ”Zvijezda bonitetne pouzdanosti”, te kroz medijsku kampanju osigurati promociju svog transparentnog i natprosječnog poslovanja.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO