Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaVečeras u Skopju premijera predstave "Dantonova smrt" BH. Dine Mustafića

Večeras u Skopju premijera predstave "Dantonova smrt" BH. Dine Mustafića

Da li je moguća nova revolucija?!
Večeras će u Skopju, u produkciji Albanskog nacionalnog teatra, premijerno biti izvedena predstava “Dantonova smrt”, nastala prema tekstu njemačkog dramaturga Georgea Buchnera i u režiji bh. reditelja Dine Mustafića. U pripremi predstave za makedonske medije bh. reditelj je istakao kako ga je zbog egzistencijalnog fatalizma ova drama iznova oduševila koliko je vječito nova i jedinstvena. Osim toga, Dantonova smrt je zbog korištenja bogatog dokumentarnog materijala te montaže citata i historijskog izvora s autorskom interpretacijom teme Francuske revolucije, u vrijeme kad je napisana izazvala mnoge kontroverze pa je na praizvedbu čekala više od 60 godina. Danas se ovo djelo smatra pretečom tzv. dokumentarnog teatra.

Upravo ta činjenica dala nam je mogućnost, ali i obavezu da ovom predstavom progovorimo o našoj savremenosti. Ekonomska kriza ne jenjava, socijalne nepravde modus su života većine – neoliberalni kapitalizam bespoštedno gazi naše egzistencije ne ostavljajući nam izlaza, teror medija giljotinira nepoćudne, ali radikalne društvene promjene nema na vidiku. Postavljamo pitanje: da li je revolucija danas uopće moguća?”, istakao je Dino Mustafić neposredno pred premijeru te dodao da je predstava već uvrštena u program Ohridskog ljeta i međunarodnog festivala nacionalnih teatara u Tirani.
Direktor Albanskog nacionalnog pozorišta, Adem Karaga, izrazio je zadovoljstvo trećom saradnjom sa Dinom Mustafićem koji je u ovoj teatarskoj kući postavio i Kadareovog “Generala mrtve vojske” (2008) i ” Prosjačku operu” Vaclava Havela (2012).
Predstava okuplja veliki glumački ansambl, a sa naslovnom ulogom Dantona na scenu se poslije 12 godina vraća jedan od najboljih albanskih glumaca, Refet Abazi. Autorski tim je internacionalnog karaktera, dramaturgiju predstave radila je Željka Udovičić-Pleština, scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Ines Golja, kompozitor Oliver Josifovski, a koreograf Gjerg Prevazi.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO