Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaPrvi srednjovjekovni sajam u BiH - Stolačka tarča počinje danas

Prvi srednjovjekovni sajam u BiH – Stolačka tarča počinje danas

Prvi srednjovjekovni sajam u BiH – Stolačka tarča, koji se već četvrtu godinu zaredom održava na starom gradu Vidoški u Stocu, počinje danas u 17 sati.
Ovogodišnju Stolačku tarču otvorit će premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.
U sklopu dvodnevne manifestacije održat će se radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.
Drugoga dana manifestacije, u subotu, 19. svibnja , održat će se škola jahanja, a oba dana manifestacije uprizorit će se dvije bitke, odnosno srednjovjekovna borba vitezova. Tako će se u petak uprizoriti “Bitka za Hercegov grad”, a u subotu “Bitka dvije kule”.
Posjetitelji će imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati plesove, prikaze borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.
Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju, a domaćini očekuju kako će ove godine ta brojka biti i veća.
– Na ovogodišnjoj manifestaciji očekujemo oko pet i pol tisuća posjetitelja iz BiH, Crne Gore i Hrvatske te brojne turiste koji će boraviti ovih dana u Hercegovini – kazao je u izjavi za Fenu direktor JU Radimlja Ante Vujinović.
Što se tiče značaja manifestacije za Stolac, Vujinović navodi kako Stolačka tarča, s obzirom na to da je jedina manifestacija takve vrste u BiH, ima veliki značaj u brendiranju Stoca kao turističke destinacije i veliki je poticaj za razvoj turizma u tom hercegovačkom gradiću.
Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.
Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO