Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleTopa - tradicionalno ramazansko jelo

Topa – tradicionalno ramazansko jelo

Ramazan je mjesec u kojem duše rastu u ljudima. Odlika i simbol ramazana je post. Iako smisao posta nije samo odricanje od hrane i pića, ono je svakako centralna tema tokom ramazanskih dana. Upravo zbog toga se posebna pažnja posvećuje pripremi iftarskih i sehurskih trpeza.
Neki vole da tokom ramazana pripremaju neka modernija jela i isprobavaju nove ukuse, dok drugi su ipak skloni tradicionalnoj hrani. Međutim široka je paleta jela bez kojih je ramazanska trpeza nezamisliva.
Topa je tradicionalno ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz somune. Smatra se da je ime dobila po samom postupku pripreme a to jeste topljenju masnoće. Danas se pripremaju različite tope sa jajima, sirevima, piletinom itd…
Donosimo vam jednostavan recept o pripremi tope.

Topa sa sirom i mileramom
Sastojci:

  1. 2 kašike milerama
  2. 2 kašike mladog sira
  3. 50 gr putera
  4. 100 gr ribanog suhog sira
  5. Malo soli

Mileram, mladi sir i puter staviti u zagrijanu tavu, posoliti, te miješajte na umjerenoj temperaturi dok se mileram ne istopi pazeći da ne izgori. Na kraju pospite naribanim sirom. U sve to možete dodati po želji sitno isjeckane komadiće piletine i pustiti par minuta da se sve sjedini.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO