Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeNajnovije studije dokazale da su mirisne svijeće opasnost za zdravlje

Najnovije studije dokazale da su mirisne svijeće opasnost za zdravlje

Jedan od najviše prodavanih proizvoda kod uređenja doma su mirisne svijeće. Pored toga što pružaju osjećaj topline i očaravajući miris, isto tako su i lijep ukras. Međutim, ono na šta nas mnogi proizvođači nisu upozorili to su posljedice po naše zdravlje koje mirisne svijeće mogu prouzrokovati.
Posljednja istraživanja su čak isparavanja i gasove koje svijeće emituju povezala sa pojavom raka. Svijeće koje podliježu masovnoj proizvodnji obično su napravljene od parafinskog voska, supstance zasnovane na petroleju, dobivenom od sirove nafte. Vosak koji izgara sadrži 11 toksina, od kojih su dva kancerogena – toluen i benzen. Autor jedne od studija, profesor Jerome Nriagu dokazao je da paljenje takvih svijeća u kući predstavlja čak i veću opasnost od dima cigareta.

Fitilj dodatni neprijatelj

U zemljama iz kojih dobijamo većinu svijeća, ulaganja u proizvodnju su jako mala. Zbog toga se u proizvodnji fitilja koriste teški metali, a od svih najviše olovo. Korištenje ove štetne supstance koja nikad ne napušta tijelo u potpunosti, zabranjeno je u Europi i SAD još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Kako se zaštiti?

Ipak, postoje riješenja kako bi u lijepom mirisu i izgledu svijeća uživali bez bojazni. Danas postoji mnogo alternativa koje zamjenjuju masovno proizvedene i štetne svijeće. Istražujte i pronađite lokalne proizvođače. Odaberite svijeće koje su napravljene od pčelinjeg/sojinog voska ili na bazi ulja, kao i one koje nemaju mirise, jer imaju manje čađi i štetnih tvari. Neka vam svijeće ukoliko su štetne služe samo za ukras, a ako ih i zapalite neka to bude u provjetrenoj prostoriji. 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO