Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaIzložba oldtimera u Sarajevu: Izložen i Mercedes iz 'Otpisanih'

Izložba oldtimera u Sarajevu: Izložen i Mercedes iz 'Otpisanih'

Šesnaesta, a kako kaže predsjednik “Oldtimer” kluba Sarajevo Nedim Husić, vjerovatno i posljednja izložba oldtimer automobila i motora, održava se danas i sutra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
FNA_78326Ispred SCC prodajnog centra u Sarajevu danas je prikazano oko pedeset nesvakidašnjih četvorotočkaša koji dolaze iz BiH te zemalja iz okruženja – Austrije, Mađarske i Njemačke.
Husić ističe da podršku za ovogodišnju izložbu i susrete ljubitelja ovih prelijepih automobila nisu dobili niti od Grada Sarajeva niti od Turističke zajednice BiH, dok je bilo gdje u svijetu, ovakva vrsta manifestacije turistička te ima podršku institucija.
– Nema razumijevanja, a “Olditmer” klub ne može sam podnijeti ovoliki trošak. Tražili smo pomoć, ali se ispostavilo da za nešto drugo ima novca, ali ne i za “Oldtimer” klub i ovako lijepu manifestaciju – konstatuje predsjednik ovog kluba.
 
FNA_78314Od nekoliko desetaka prekrasnih starih automobila, posebno je izdvojio “Bjuik” iz 1929. godine, zatim repliku vozila austro-ugarskog prijestonasljednika Franza Ferdinanda, koju je njegov vlasnik sam napravio, žuti kabriolet “Jaguar” iz Mađarske te “Mercedes” u kojem je snimana serija “Otpisani”.
Jedna od ponosnih vlasnica izloženih oldtimera Maja Žuržulović, inače dugogodišnja učesnica Oldtimer susreta u Sarajevu, ali i van granica BiH, ispričala je interesantnu priču o njenom vozilu, “Renault Caravelli” iz 1966. godine.
– Za nju je karakteristično to što je svojevremeno vozila Brigitte Bardot. Jako je interesantna i plijeni pažnju gdje god se pojavi. Iako francusko vozilo, specifično je i po tome što je radio dizajner Italijan te podsjeća na “Alfa Romeo” – pojasnila je.
Napomenula je još da je “Renault Caravella” zapravo rađena za američko tržište, ali da se zbog jako dugog vremena isporuke prodaja tamo nije pokazala kako treba, tako da je naknadno prebačena na evropsko tržište.
Limeni ljubimac Ante Čuturića (86) iz Kiseljaka skoro je po godinama sustigao svog vlasnika, a radi se o, ni manje ni više, “Mercedesu” starom 81 godinu, koji je korišten za potrebe snimanja serija “Otpisani”. Čuturić kaže da je ovog ljepotana kupio 80-ih godina, preko nekog prijatelja, te da ovaj automobil ima muzejsku vrijednost. Osim toga, trajno je registriran i u jako dobrom je voznom stanju.
– Održavanje ovakvog automobila iziskuje mnogo vremena i posla. Dobio sam dobre ponude za njegov otkup, oko 300.000 eura, međutim, to i nisu neke pare. Još jedan ovakav automobil postoji u SAD-u, a njegova cijena se kreće oko 3 miliona i 200.000 dolara, dok je u Evropi ovaj automobil jedini ove vrste – ispričao je simpatični vlasnik muzejskog primjerka “Merceesa”.
Današnji događaj privukao je mnogobrojne posjetioce, ne samo iz Sarajeva i BiH, već i inostrane turiste, koji su uživali u ovoj nadasve interesantnoj izložbi.
(Fena)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO