Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleMuzikaDecenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak

Decenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak

Bosanskohercegovačka narodna pjesma – sevdalinka u posljednjih deset godina dobila je mjesto koje zaslužuje zahvaljujući Art kući sevdaha, a kao vrhunac toga bilo bi i njeno uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a načemu se uveliko radi. 
Inicijativu za obnovu Velikih daira, gdje je smještena Art kuća sevdaha pokrenulo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i možda niko nije ni slutio da će taj objekat za svojih deset godina postojanja napraviti ogromne stvari kada je u pitanju očuvanje i njegovanje svega onog što se veže za sevdah i sevdalinku.
“Naravno da smo zadovoljni. Obilježavamo deset godina Art kuće sevdaha kao samoodrživog projekta. Ne finansiramo se iz budžeta, nismo nikome dužni. Pokrenuli smo mnogo stvari. Projekat koji smo pokrenuli, Art kuća sevdaha kao odredište i kao put se razvija u četiri paralelna pravca. I ono što je veoma zanimljivo, svi pravci se razvijaju i rastu”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Armis Mašić, predsjednik Skupštine udruženja ”Promokultura”.
Jedan od najznačajnijih pravaca su im interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo kroz koje je prošlo 7.640 učenika.
“To je impozantan broj. Također, uspostavljeni su kulturološki mostovi sa zemljama regiona, sa sličnim institucijama iz susjednih zemalja. Prvenstveno sa institutima za etnomuzikologiju, odsjecima za etnomuzikologiju napravljena je saradnja. Mi smo predstavili Art kuću sevdaha kod njih, oni bili naši gosti, razmijenili smo iskustva. Imat ćemo i goste na desetoj jubilarnoj godišnjici u maju iz bošnjačkih zajednica iz Hrvatske, Makedonije i Srbije”, kaže Mašić.

– Muzejski prostor podsjećanje na velikane –

Arhiviranje i skupljanje istorijske građe, jedan je od također važnih projekata u okviru Art kuće sevdaha.
“To je za ovih deset godina postala jedna impozantna arhiva koju treba sada digitalizirati. To je jedan od novih projekata koji pokrećem. Tražimo sredstva za to da sve stavimo u digitalnu formu. Putem digitalne forme želimo predstaviti i ljude koji su zaslužili da budu u ovoj kući, ali nažalost zbog skučenosti prostora nisu svi mogli da dobiju svoje mjesto. Ali, eto u toj digitalnoj formi se sve to može prevazići da svi oni koji zaslužuju da budu u Art kući sevdaha dobiju svoje mjesto”, poručio je Mašić.
U muzeju, u 11 soba predstavljeno je 37 najznačajnijih izvođača sevdalinki i tekstopisaca, njihove ploče, instrumenti, tradicionalne nošnje, priznanja, predmeti koji su im pripadali… U Art kući sevdaha s ponosom ukazuju brojne predmete i sadržaje kao dio legata Instituta sevdaha “Omer Pobrić”, kao i biblioteku, CD shop…

– Vrsni interpretatori prvi put zapjevali u Art kući sevdaha-

Ovdje s ponosom ističu deset jubilarnih godina, stvarno uspješnih godina Art kuće sevdaha.
“Art kuća sevdaha je postala prepoznatljiv brend u svijetu. Postaje već nezaobilazno mjesto za tursite, da posjete Art kuću sevdaha. Tako da nam to daje satisfakciju, prije svega, za ono što smo do sada radili, jer stvarno se vide rezultati tog rada. A, druga stvar, daje nam podstrek za budućnost”, ističe Mašić.
Navodi da se ne smiju zaboraviti sve one večeri sevdaha koje su organizovali u proteklom periodu i pružili mogućnost i mladim i neafirmisanim umjetnicima da pokažu šta to oni rade i kako pjevaju, kako donose sevdalinku ili kako sviraju.
“Sada već postoji jedna, hajde malo neskroman da budem, plejada izvođača od najmanjih do najstarijih koji su pa i prvi put zapjevali u Art kući sevdaha. Božo Vrećo je prvi put zapjevao u Art kući sevdaha, pa tu su Edo Jahić, Ibro Bublin, Alma Subašić, Nejra Brka iz Tešnja, koja je sada u Njemačkoj gdje pravi karijeru na sevdalinci. Tako da je to stvarno ono što nama daje i krila za dalji rad, ali i satisfakciju za dosadašnji rad, da smo uspjeli, prije svega, da nekako otrgnemo sevdalinku iz onog, neću reći mrtvila, ali je bila možda zapostavljena i potisnuta je malo bila ustranu. Otrgli smo je i vratili na mjesto koje zaslužuje u našem društvu. A, pokrenuta je inicijativa za uvrštavanje sevdalnike na nematerijalnu listu svjetske baštine UNESCO-a”, ističe Mašić.

– Brojne manifestacije povodom jubileja –

Art kuća sevdaha otvorena je 8. maja 2008. godine. Ovog 8. maja, na desetu godišnjicu najavljuju spektakl kao poklon građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Tog dana, 8. maja, navečer u osam sati bit će upriličen veliki koncert na Baščaršijskom trgu uz 30-ak izvođača, interpretatora sevdalinke, sa orkestrom Damira Galijaševića i muzičara koji su vjerni Art kući sevdaha koji tu stalno sviraju. To će, najavljuju iz Art kuće sevdaha, biti jedno veče za pamćenje i za njih i turiste koji ih posjete i za sve goste. Svi koji budu slobodni 8. maja navečer, pozvani su, da dođu na Baščaršiju i da se provedu uz tri sata sevdaha. Bit će zastupljena i kulturno-umjetnička društva iz regiona, uz folklorne izvedbe.
“Mi već tradicionalno svake godišnjice u 15 sati okupljamo velikane koji imaju svoje sobe ovdje, a koji su još uvijek sa nama, te porodica onih koji nisu više među živim. To je jedno intimnije druženje, gdje su dobro došli i pozvani mediji da iskoriste priliku da te ljude koji se jednom godišnje sretnu. Neki i ne žive u Sarajevu, neki i ne žive u BiH, ali taj dan dođu i posvete Sarajevu, Art kući sevdaha. To je jedinstvena prilika svima da se sa njima susretnu na jednom mjestu”, navodi Mašić.
Ističe da obično obilježavaju tri dana godišnjicu Art kuće sevdaha, a s obzirom da je ovo jubilarna godišnjica, imat će brojna dešavanja i manifestacije od 8. do 10. maja uz promocije knjiga kao što je ona autora Esada Kopića, izložbe slika…
(Anadolija)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO