Nedovoljan unos nekog vitamina ili minerala može organizam izbaciti iz ravnoteže te uzrokovati određene neke tegobe. Kako biste to spriječili donosimo popis vitamina i minerala te listu namirnica koje vam ih mogu pružiti u dovoljnoj količini
Svi vitamini djeluju sinergistički, a to znači da se međusobno nadopunjuju. Nedostatak vitamina i minerala često dovodi do bolesti, međutim ne treba zaboraviti da i prevelik unos može imati negativan efekt. Inače, postoje dvije skupine vitamina i to vitamini topivi u mastima (A, D, E i K vitamin) i vitamini topivi u vodi (vitamin C, skupina vitamina B, folna kiselina).
KOJE NAMIRNICE SADRŽE POTREBNE VITAMINE?
Vitamin B1: integralne žitarice, tjestenina i hljeb, kvasac, mlijeko, jetra, riba, gljive, grah, povrće, voće, orasi, bademi, soja, smeđa riža
– Vitamin B2: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jetra, soja, žitarice, razno voće i povrće
– Vitamin B3: kvasac, kikiriki, meso, riba, jetra, cijela zrna žitarica
– Vitamin B6: meso, jetra, kvasac, riba, grašak, špinat, leća, soja, jaja, banane, kikiriki
– Vitamin B12: jetra, bubreg, školjke, riba, jaja, mlijeko, sirevi
– Vitamin C: šipak, paprika, kelj, brokula, špinat, prokulice, kiseli kupus, paradajz, narandža, limun, crne ribizle, jagode, mandarine
– Vitamin A: jetra, sir, punomasno mlijeko, morska riba, mrkva, peršun, špinat, kelj, brokula, endivija, dinje, kajsije
– Vitamin D: riblje ulje, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak, kvasac, jetra
– Vitamin E: biljna ulja, suncokretovo ulje, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko, pšenične klice, različito voće i zelenolisnato povrće.
Premda su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, neki naučnici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina, jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral. Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biohemijske procese.
Za normalan rad organizma potrebno je oko osamnaest zasad poznatih minerala.
KOJE NAMIRNICE SADRŽE POTREBNE MINERALE?
– Folna kiselina: zeleno lisnato povrće, kvasac, orasi
– Bakar: suncokret, kikiriki, soja, kvasac, bademi, susam, grašak
– Cink: ostrige, govedina, sir, soja, tuna, pivski kvasac
– Kobalt: školjke, riba, crveno meso, mlijeko, soja
– Mangan: raž, ječam, špinat, grah, salata, zob
– Fluor: riža, luk, soja, špinat, krompir, kelj, mlijeko
– Natrij: usoljene namirnice
– Željezo: zob, grašak, soja, ostrige, goveđa i teleća jetra
– Jod: bakalar, haringa, školjke, rakovi
– Magnezij: lisnato povrće, bademi, smeđa riža, zob