RIBA – ne samo da sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.
Morska riba bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrija i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad nervnog sistema. Osim toga bogata je i kalcijem, no on je uglavnom koncentrsan u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.
Zbog svega nabrojanog u nastavku vam donosimo i recept kako da pripremite brzu i finu ribu sa povrćem.
SASTOJCI:
Oslić (bez glave) ili 200 g fileta, 2 stabljike celera, mrkva, kašika sirćeta, 200 ml vode, 4 kašike sojinog umaka, prasa, prstohovat šećera, kašika začina, 50 ml ulja.
PRIPREMA:
- ukoliko nije riječ o filetima očistite ribu i izvana malo zarežite
- kratko pecite s obje strane
- odlijte višak masnoće i dodajte povrće narezano na rezance dužine oko 3 cm
- pospite začinom i šećerom, dodajte sirće, sojin umak i na kraju ulijte vodu
- dinstajte sve skupa 10-15 minuta
(po želji dodajte još neku vrstu povrća)