Petak, 22 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishrana7 dobrobiti mladoga luka

7 dobrobiti mladoga luka

Mladi luk, koji zajedno s bijelim lukom, lukom, prasom i vlascem spada u biljnu porodicu Allium. Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom obogati svako jelo on je pritom još i iznimno zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-skupine. Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom.
Iako ga možete pirjati i pripremati na razne načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje je da ga jedete u sirovom obliku (ili kratko kuhan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.
U nastavku pročitajte samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti zbog kojih bi se mladi luk trebao što češće naći na vašem stolu.

1. Štiti od srčanih oboljenja

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprečava oštećenja ćelija izazvana djelovanjem slobodnih radikala, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka koronarne srčane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska te općenito pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.

2. Smanjuje rizik od raka i tumora

Sumporni spojevi uveliko su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid kojeg sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva. Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja. Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja ćelija što nastaju djelovanjem slobodnih radikala.

3. Pomaže kod prehlade i gripe

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja disajnog sistema poput prehlade, viroze ili gripe. Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imuni sistem, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.

4. Smanjuje rizik od dijabetesa

Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi.
Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih stanica u tijelu.
Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetesa.

5. Čuva zdravlje vida

Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju.
Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo.
Također, konzumacijom mladog luka smanjit ćete rizik od makularne degeneracije, koja može rezultirati gubitkom vida.

6. Potiče probavu i ublažava probavne tegobe

Budući da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu. Osim što potiče apetit, on također djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sistema.

7. Pridonosi gustoći kostiju

Želite li sačuvati zdravlje svojih kostiju, jedite što više mladog luka. Zahvaljujući obilju vitamina C, koji pridonosi sintezi kolagena, luk snaži vaše kosti, dok vitamin K čuva gustoću kostiju. Zahvaljujući ovom proljetnom povrću, koje sadrži i za kosti važne minerale kalcij i fosfor, spriječit ćete nastanak osteoporoze. Mladi luk sadrži i protuupalni sastojak kvercetin, stoga je odličan odabir i za one koji boluju od artritisa ili ga pak žele spriječiti.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO