Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaBiznisAtraktivne teme i paneli 9. Sarajevo Business Foruma 2018

Atraktivne teme i paneli 9. Sarajevo Business Foruma 2018

Sarajevo Business Forum, koji se ove godine održava 25. i 26. aprila u Sarajevu (BiH), ponudit će brojne atraktivne teme za poslovne ljude iz regiona i potencijalne investitore iz različitih dijelova svijeta čiji se dolazak očekuje na najznačajniju poslovno-investicijsku konferenciju u regiji.
Tokom oba dana Foruma bit će govora o evropskim integracijama i stvaranju pogodnije poslovne klime za saradnju država regiona sa Evropskom Unijom, najznačajnijim trgovinskim partnerom kompanija zemalja Jugoistočne Evrope. Na pitanja kako ojačati regionalnu industriju i biti ravnopravan partner Evropskoj Uniji odgovore će ponuditi čelni ljudi uspješnih regionalnih i svjetskih kompanija, predstavnici institucija koje rade na osnaživanju ekonomija evropskih zemalja, predstavnici privrednih komora, državnici i predstavnici vlada zemalja članica EU i onih koji streme da to postanu.
Povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope sa ostatkom svijeta i uspostavljanje infrastrukture koja će olakšati građenje ekonomskih i drugih veza, jedna je od tema o kojoj će sa regionalnim zvaničnicima i privrednicima razgovarati gosti i učesnici iz Bahreina, Omana, Saudijske Arabije, Turske i drugih zemalja, kao i predstavnici zemalja članica EU. Posebna pažnja bit će posvećena i ženskom poduzetništvu i nužnosti njegove promocije i osnaživanja u zemljama regiona tokom tematskog okruglog stola koji će biti održan prvi dan Foruma.
O potencijalima investiranja u projekte na polju turizma, privredne grane koja u zemljama regije bilježi visoke procente rasta i kojoj se predviđa snažna ekspanzija i u budućnosti, govorit će se tokom drugog dana Foruma. Učesnici panela razgovarat će o razvoju turističke infrastrukture i mogućnostima saradnje i zajedničkog nastupa zemalja regiona u cilju što efikasnijeg predstavljanja i iskorištavanja turističkih potencijala cijele regije.
Organizatori Foruma će ustupiti prostor i za aktueliziranje tema iz oblasti informacionih tehnologija, digitalne ekonomije i općenito digitalne transformacije poslovanja, te stvaranja plodnog tla za razvoj inovacija i njihovu primjenu u cilju optimizacije i unapređenja procesa rada u svim privrednim granama, kao i nužnosti reforme obrazovanja, a u skladu sa potrebama tržišta.
Drugog dana Foruma učesnicima će biti predstavljen i model ekonomskog razvoja Dubaija, koji će biti realizovan u saradnji sa vladinom agencijom Dubai Exports, te drugim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Osim privrednika, Sarajevo Business Forum će okupiti i predstavnike kreativne industrije, uspješne pojedince iz oblasti sporta, kulture i umjetnosti iz BiH i regije koji svoje zemlje u svijetu promoviraju ne samo u oblastima kojima se bave, već su značajni promoteri kada je u pitanju uspostavljanje veza i promocija potencijala za ulaganje u zemlje iz kojih dolaze. Na tom okruglom stolu bit će razgovora i o ulozi iseljeništva i potencijalima ulaganja u svoju domovinu kroz nekoliko platformi i projekata koje su razvijane u proteklom periodu kako bi se emocije i doznake iz inostranstva pretvorile u investicije koje će za cilj imati pokretanje kompanija i otvaranje novih radnih mjesta.
Koja su to područja za intenzivniju saradnju između Azijskih država i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), te o međusobnom preuzimanju uspješnih praksi govorit će se na panelu na kojem će organizatori ugostiti predstavnike kompanija, državnih institucija, univerziteta i nevladinih organizacija iz Indonezije, Malezije, Pakistana, Indije i drugih zemalja, kao i zemalja učesnica RCC-a – Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.
Osim na panelima i tematskim okruglim stolovima, učesnici 9. Sarajevo Business Foruma će imati priliku da svoje projekte i poslovne ideje predstave ili se upoznaju sa potencijalima za razvoj biznisa i putem okruglih stolova i poslovnih (B2B) sastanaka, te neformalnih susreta.
Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupna je online na linku: www.sarajevobusinessforum.com/agenda.
Prijave i registracije za učešće na Sarajevo Business Forumu otvorene su do 23. aprila, a obavljaju se putem web stranice: www.sarajevobusinessforum.com klikom na ikonicu “registration / participant registration“: sarajevobusinessforum.com/registration-participant

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO