Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaDan različitosti: Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Dan različitosti: Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. april kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pažnju javnosti širom svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvaćanje“ autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo. Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka autistična djeca pokazuju posebne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tokom cijelog života, podrška porodicama i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO