Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleLjepota i modaOdstranite ostatke šminke sa lica na pravilan način

Odstranite ostatke šminke sa lica na pravilan način

Bilo da volite jaku šminku ili ste pobornik prirodnijeg izgleda, jako je važno da na kraju dana šminku skinete u potpunosti. Ostaci šminke na vašem licu će zatvoriti pore koje dovode do pojave akni, crvenila, bora i suhoće kože. Evo šta da izbjegavate prilikom skidanja šminke.

Alkohol u preparatima za kožu poguban za ljepotu lica

Izbjegavajte preparate koji u sebi sadrže alkohol. Prvi znak da vam preparat za skidanje šminke ne odgovara jeste pojava peckanja i crvenila, posebno u predjelu očiju. Alkohol je često na samom vrhu liste sastojaka ovakvih preparata, a on može da iziritira i dodatno isuši već suhu kožu. Alkohol će dugoročno stvoriti probleme jer stalnim isušivanjem pospješujete starenje kože.
Sa druge strane, oni koji se odluče za korištenje ulja u svrhu skidanja šminke, rizikuju začepljene pore. Ulja nemaju mogućnost penetriranja u dubinski sloj kože, osim u kombinaciji sa vodom. Iz tog razloga ostaju na površini i već zasićenu kožu šminkom dodatno zatvaraju.

Za šta se na kraju odlučiti?

Prije svega odredite svoj tip kože. Na osnovu toga izaberite i prave prizvode. Pod time podrazumijevamo i samu šminku. Izaberite blage preparate, bez alkohola i formaldehida. Pravi izbor najčešće dolazi u formi gelova ili pjena za pranje lica. 
Nakon što operete lice, možete završiti sa blagim tonikom ili micelarnom vodom da biste bili sigurni da je sva šminka skinuta sa lica. Posebnu pažnju treba posvetiti predjelu oko očiju. Odstranjivanje svih ostataka maskare je veoma bitno jer u suprotnom može da dovede do upaljenja ili infekcije. 

Dobar savjet za otklanjanje teže šminke na očima je da stavite malo odgovarajućeg sredstva na blaznicu, prislonite oku i ostavite da odstoji barem jedan minut. Za to vrijeme, šminka će se rastvoriti, i moći ćete je ukloniti bez štetnog trljanja. Koža oko očiju je jako tanka i stalnim trljanjem je oštećujete, te stvarate sitne bore.

Ne zaboravite da je jako važno da izaberete nekomedogenu šminku, da redovno čistite četkice za šminkanje, ali i provjeravate rok trajanja proizvoda koje koristite. 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO