Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaPrva prava inkluzivna radionica na Vilsonovom šetalištu: ,,ZAJEDNO – MOŽEMO I ZNAMO“

Prva prava inkluzivna radionica na Vilsonovom šetalištu: ,,ZAJEDNO – MOŽEMO I ZNAMO“

Udruženje za podršku ideja ”Skakavac” je izradilo projekat ,,Zajedno – Možemo i Znamo” kojim želi da na jedan jednostavan način građanima približi i predstavi mogućnosti djece sa poteškoćama u razvoju među koje spadaju djeca koja pohađaju JU”Mjedenica”, djeca sa slušnim problemima zatim slijepa i slabovidna djeca,  kao i da se skrene pažnja javnosti i uputi apel svima da se aktivno uključe u inkluziju i na bilo koji način doprinesu da djeca imaju kvalitetno djetinjstvo.

Istodobno namjera im je da u projekat uključe i učenike pojedinih škola sa područja Kantona Sarajevo koji će nastupiti zajedno sa ostalom djecom.
Tri  osnovna segmenta projekta su dodjela školskih paketića, predstava i radiona.

Prema unaprijed dogovorenom scenariju,  predstavnici škola bi učenicima JU Mjedenica i ostalim učesnicima projekta dodijelili prigodne školske paketiće.
Predstava bi imala kulturno-umjetnički karakter.Učenici bi izveli unaprijed pripremljene tačke kao što su igrokaz, folkor, recitacije, muzički performans i slično.
Treći segment jeste radiona u sklopu ,,Male škole pčelarstva“  na kojem bi prisutni mogli vidjeti kako djeca svojim radom i zalaganjem prave košnice. Na taj način postiže se jedan od udarnih elemenata inkluzije a to je vrednovanje rada djece i davanje mogućnosti da svojim radom pokažu široj javnosti da se aktivno mogu uključiti u tokove života.
Projekat je podijeljen u četri faze: Priprema predstave i radione, realizacija predstave i radione, dodjela školskih paketića i medijska prezentacija.
Za početak treba obezbijediti prostor gdje bi se predstava i bazar održali. Prva opcija jeste bina ispred Historijskog muzeja na Vilsonovom  šetalištu  koja se nalazi na jako frekventnom području. Dalje, potrebno je sa djecom proći kroz pripremnu fazu tj. raditi na pripremi programa. I kao posljednji element prve faze, najava događaja sa ciljem da što veći broj ljudi bude prisutan. Tu je prije svega potrebno odštampati određeni broj plakata, koji treba postaviti na oglasne ploče pedviđene za to. Podjela letaka kao i pozivnica i  na kraju internet promocija događaja putem društvenih mreža.
Djeca iz Centra bi izvela unaprijed pripremljene tačke koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Cilj je skrenuti pažnju i upoznati ljude da bez obzira na psihofizička ograničenja ta djeca mogu, žele i hoće da imaju normalan život. Uz iskren osmijeh zadovoljstvo je obostrano. U toku predstave priključit će im se i njihove mlađe kolege iz osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.
Ciljna grupa ovog projekta su učenici JU  “Mjedenica” tj. mlade osobe s određenim stepenom invaliditeta starosne dobi  7-18 godine života i učenici O.Š.Vladislav Skarić.
Slijedeći primjere dobre međunarodne prakse, a osvrćući se na potrebe i probleme članova ciljne grupe i lokalne zajednice, Udruženje za podršku ideja “SKAKAVAC“ vjeruje da implementacijom projekta može doprinijeti pozitivnoj promjeni postojećeg stanja u vezi sa socijalnom inkluzijom, radno-okupacijskom terapijom i razvojem vještina i znanja članova ciljne grupe. Imajući u vidu iskustva zemalja Europske unije, partnerstvo i saradnja između relevantnih aktera iz oblasti obrazovanja i organizacija civilnog društva u značajnoj mjeri doprinosi kreiranju novih mogućnosti i mehanizama za socijalnu inkluziju. Shodno tome, ovaj projekat afirmiše ideju partnerstva i saradnje iz oblasti obrazovanja, praktičnih znanja i socijalne inkluzije kao prvog neophodnog koraka u procesu sistemskog rješavanja problematike u kojoj se nalaze članovi ciljne grupe.
Ovim putem pozivamo sve društveno odgovorne kompanije da se priključe projektu i svojim donacijama pomognu u pripremi paketića za podjelu na manifestaciji, te na taj način potvrde i opravdaju sam naziv projekta ,,ZAJEDNO – MOŽEMO I ZNAMO“ !
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO