Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleMuzikaJeste li okruženi psihopatama? Kakvu muziku slušaju vaše kolege?

Jeste li okruženi psihopatama? Kakvu muziku slušaju vaše kolege?

Suprotno onome kako su predstavljene u filmovima kao što su “Kad jaganjci utihnu”, psihopate zapravo i nisu naklonjenije klasičnoj muzici, makar ne više od ostalih ljudi, kažu psiholozi.

Jedno istraživanje je pokazalo da psihopate zapravo najčešće više vole rep i R'N'B muziku.
U ispitivanju koje su psiholozi sa Univerziteta u Njujorku sproveli učestvovalo je 200 ljudi. Njima je pušteno 260 pjesama različitih žanrova. Ispostavilo se da su osobe koje imaju najviše psihopatskih odlika najviše uživale u rep pjesmama “No Diggity” benda “Blackstreet” i “Lose Yourself” Eminema.  S druge strane oni koji su najviše uživali u pjesmama “My Sharona” rok grupe “The Knack” i “Titanium”, koju izvode Dejvid Geta i pevačica Sia, pokazivali su najmanje psihopatskih odlika.
Cilj je, ističu psiholozi, da upravo preko omiljene muzike identifikuju psihopate.
– Mediji portretišu psihopate kao ubice sa sjekirama i serijske ubice, ali u realnosti oni nisu toliko očigledni, nisu kao Džoker iz Betmena. Oni bi mogli da rade baš tu pored vas i da se potpuno stope sa okolinom. Oni su kao psihološka tamna materija – rekao je Paskal Voliš, vođa istraživanja.
Oko 1 posto opće populacije potpada pod opis psihopata, ali je njihov broj mnogo veći u zatvorima, gde jedan od pet zatvorenika ima ovaj poremećaj.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO