Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeNAUČNICI DOKAZALI: Mentalni stres kod žena uzrokuje srčane bolesti!

NAUČNICI DOKAZALI: Mentalni stres kod žena uzrokuje srčane bolesti!

Osobe ženskog spoja imaju dva puta veće šanse da razviju fatalne srčane komplikacije nego lmuškarci, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Emory Univerziteta otkrili su da žene koje su preživele srčani udar najvjerovatnije pate od ishemije srčanog mišića (mioharda) koje je izazvao stres. Studija je pokazala da mentalni stres može izazvati ishemiju srčanog mišića, koja nastaje usljed smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.
stresNovo istraživanje objavljeno u America Heart Association nudi jasan dokaz da žene kao nikada ranije zahtijevaju intezivnu njegu nakon srčanog napada, kao i da mentalni stres u mnogo većoj mjeri utiče na rad srca kod žena.
U okviru studije koju je predvodio doktor Viola Vakarino skupljeni su podaci 150 žena i 156 muškarca, mlađih od 61 godinu, koji su bili na bolničkom liječenju zbog napada srca i 112 muškarca i žena koji nisu imali koronarnih problema. Naučnici su mjerili kako učesnicima studije krvni sudovi funkcionišu tokom odmora i 30 minuta nakon mentalnog stresa izazvanog javnim govorom, kada su subjekti imali zadatak da zamisle i ispričaju veoma stresnu životnu situaciju.
Prema ovome, istraživači su su pronašli da su mlade žene koje su preživele srčani napad imale dva puta veći rizik od preživljavanja miokardijalne ishemije koju je izazvao mentalni stres.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO