Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPozitivne pričeEdomaćica okuplja kreativce i rukotvorce iz BiH: Pretvorite hobi u pravi posao!

Edomaćica okuplja kreativce i rukotvorce iz BiH: Pretvorite hobi u pravi posao!

Edomaćica postoji gotovo godinu dana, a nastala je kao odgovor na potrebu kreativnih žena/rukotvoraca za ujedinjavanjem, jer se zajedno, kako kažu, mnogo više može postići.

Iza web platforme www.edomacica.com stoje dvoje mladih ljudi koji su osnivači, a kasnije i inicijatori da se pokrene Udruženje – novinarka Merima Druškić i arhitekta i agent za nekretnine Minet Musić. NJihov cilj je,  kako su kazali, da ova stranica postane najveća platforma kreativaca na kojoj će oni promovisati svoj rad, dobijati podršku, savjete i pomoć u samoj promociji svog malog biznisa. “Edomaćica će vrlo brzo postati mjesto na kojem će se svi njeni članovi moći adekvatno edukovati o svim trendovima poslovananja u dobu moderne tehnologije kako bi bili što konkurentniji na tržištu” – poručuju osnivači ove platforme.
Edomaćica nudi ženama da potpuno besplatno objave svoje ručne radove. Veliki broj artikala trenutno se nalazi na webu, raspoređen u 19 kategorija. Prema onome što se može vidjeti na stranici žene se najviše bave izradom nakita i raznih dekoracija.
“Tu se ne radi samo o predmetima, mnoge žene objavljuju svoje proizvode i u rubrike domaće kuhinje, poslastica, organske proizvodnje i tako dalje, također preko našeg weba se prodaju i odijevni predmeti koje žene same kreiraju isl. Dakle, akcenat je na domaćoj proizvodnji” – tvrde iz Edomaćice.
 
 

E domaćica trenutno okuplja oko 600 kreativaca i oko 2 500 artikala sa područja Bosne i Hercegovine i taj broj svakim danom raste. Najviše članova na webu trenutno je iz Sarajeva, zatim iz Zenice, Tuzle, Banja Luke i drugih bh. gradova.
Kupcima je omogućeno da klikom na polje “pošalji poruku” dikretno kontaktiraju prodavača i naruče artikal ili se eventualno dogovore šta bi voljeli da im bude napravljeno,  s obzirom da većina žena sa naše platforme radi artikle po narudžbi.
“Nakon web-a pokrenuli smo i Udruženje za ekonomsko osnaživanje žena e-domaćica, kojim pomažemo ženama i na druge načine. Nudimo razne edukacije, na ljeto planiramo i sajam edomaćice, radimo snimanja i predstavljanja žena u kratkim klipovima u kojim se naši kreativci predstavljaju. Smatramo da je to jako bitno, jer je  drugačije kada vidite da iza tih artikala zaista neko stoji, kada vidite kako radi i trudi se, onda se lakše i odlučite da naručite neki artikal od te osobe, ali i stičete povjerenje u samu internet prodaju” – ističe ovaj dvojac.
Članice Udruženja su žene koje imaju registrovane obrte, ali i one koje su još uvijek nove u svemu tome. Iz Edomaćice ističu kako se sve članice Udruženja edukuju  o unaprijeđenju njihovog posla u svim segmentima, a samim tim, kako tvrde, rade i na smanjenju nezaposlenosti u zemlji. “Trenutno radimo jedan projekat na području Općine Stari Grad Sarajevo gdje smo dobiti podršku same općine, odnosno, načelnika Ibrahima Hadžibajrića, ali i UNDP-a u onome što želimo da postignemo i povećamo zaposlenost u Starom Gradu.”
Inače, Edomaćica će uskoro dobiti i svoju mobilnu aplikacija pa će njene članice još lakše ostvarivati komunikaciju sa kupcima. Svi oni koji se bave bilo kojom vrstom ručnog rada mogu se vrlo lako pridružiti Edomaćici – putem maila info@edomacica.com ili putem njihove FB stranice Edomaćica ili Edomaćica grupa.
U priloženom videu pogledajte i šta edomaćice koje su uključene u cijeli projekat misle o istom:

(Zdravi portal)
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO