Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMame i bebe8 čarobnih osobina trudnog tijela

8 čarobnih osobina trudnog tijela

Trudnoću definitivno ne predstavljaju samo umor, mučnine i proširene vene. Trudno tijelo je zaista čudesan stroj, a u nastavku pročitajte i 8 čarobnih osobina trudnoće.

1. RASTE SNAGA MOZGA

Svi smo čuli za rastresenost koja prati trudnoću. No istraživanja su pokazala da se pronicljivost i pamćenje budućih mama povećava, kao i oštrina osjetila vida i njuha. Razmislite o tome kako mnoge žene do kasne trudnoće rade puno radno vrijeme, vode kućanstvo i brinu se za stariju djecu. Neurolozi koji su vodili istraživanje te vjeruju da su trudnički hormoni, posebno oksitocin, odgovorni za poticanje mozga. A te promjene mogu biti stalne.

2. BIT ĆETE U BOLJOJ FORMI NEGO IKADA…

Tokom prvog tromjesečja volumen krvi naraste i do 60 posto kako bi u maternicu i do bebe stizalo dovoljno kisika i hranjivih tvari. Vaša pluća rade prekovremeno kako bi osigurala taj kisik, što poboljšava njihov kapacitet. Žene koje su bile aktivne prije trudnoće kažu da osjećaju da su u još boljoj formi. Najbolje od svega, neki stručnjaci smatraju da ta superforma traje još osam mjeseci nakon porođaja – otuda i uspjeh novih mama npr. atletičarka poput Paule Radcliffe, prvakinje u golfu Catrione Matthew i teniske zvijezde Kim Clijsters.

3. …I FIZIČKI JAČE

Uz poplavu estrogena i progesterona, vaše trudno tijelo također luči i veliku količinu muških hormona, uključujući testosteron. Ti hormoni jačaju vaše mišiće. Dodajte tome činjenicu da naokolo nosite bebu koja raste, posteljicu i svu tu dodatnu tekućinu. Trudnoća je ustvari vježba za nošenje težine.

4. DOBIJATE BESPLATAN TRETMAN LJEPOTE

Povećane razine hormona, posebno estrogena, usporavaju lučenje ulja i zaustavljaju uobičajeni ciklus opadanja i rasta kose, tako da će vam kosa izgledati gušće i sjajnije nego ikada. Mnogim ženama ojačaju nokti, kosa im je bujnija, a koža se pročisti od akni, osobito od drugog tromjesečja.

5. MOŽETE UTICATI NA RASPOLOŽENJE SVOJE BEBE

Bebu možete usrećiti čak i prije nego što stigne na ovaj svijet. Smijući se, u krvotok otpuštate hemikalije sreće. One prolaze kroz posteljicu, pa beba također može uživati u njima i osjećati se mirno i opušteno.

6. VAŠA ĆE MATERNICA NA KRAJU BITI DO 500 PUTA VEĆA OD SVOJE NORMALNE VELIČINE

Prije trudnoće vaša je maternica veličine kruške. Četrdeset sedmica kasnije narast će do veličine lubenice.

7. MOGLE BISTE LAKŠE DOŽIVLJAVATI ORGAZME

Dodatna krv i hormoni koji kolaju vašim tijelom mogu uzrokovati oticanje genitalija i povećati njihovu osjetljivost, čineći buduće mame sklonijima seksualnom uzbuđenju. Štaviše, mnoge trudne žene kažu da su im orgazmi postali jači i češći. Vrijeme potrebno da se nakon vrhunca smirite može se dosta produžiti, posebno u zadnjem tromjesečju. Eto još jednog razloga da se opustite i uživate u svojoj trudnoći.

8. UŠTEDJET ĆETE NA RAČUNIMA ZA GRIJANJE…

… kao i na trudničkim kaputima i vestama. Temperatura tijela trudnice prirodno je viša zahvaljujući unutrašnjem sistemu grijanja od bebe, hormona, povećanog volumena krvi i metabolizma.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO