Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaIzložbama, radionicama i prezentacijama Zemaljski muzej obilježava 130 godina

Izložbama, radionicama i prezentacijama Zemaljski muzej obilježava 130 godina

Obilježavanje 130. godišnjice osnivanja i rada Zemaljskog muzeja BiH, počelo je danas svečanim otvorenjem obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke.
Salu, u kojoj su smještene prezentacije Odjeljenja prirodnih nauka, konzervacije, etnologije i Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH, otvorila je zamjenica direktora ove institucije Marica Filipović i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Adi Habul.
Sala je prvi put nakon ratnih razaranja obnovljena u saradnji s ovim fondom, a u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH za potrebe inventarizacije biodiverziteta u Federaciji BiH“.
Filipović je ukazala na značaj obilježavanja 130 godina djelovanja i rada Zemaljskog muzeja.
-Na ovu godišnjicu smo izuzetno ponosni, jer je u cijelom periodu Zemaljski muzej prolazio kroz različite faze uspona i padova. Mislim da najteži period prolazi upravo u dvadeset prvom stoljeću. Ipak, uposlenici Zemaljskog muzeja nastoje pružiti posjetiocima što više sadržaja i razloga da ponovno dolaze u našu instituciju i razgledaju naše izložbe – rekla je Filipović.
Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH Adi Habul istakao je da se ovaj fond opredijelio za aktivno učešće u pomaganju Zemaljskom muzeju te je svojim sredstvima renovirao salu Odjeljenju za prirodne nauke, a također je planirana nabavka opreme za istraživanje i kompjuterske opreme.
Tokom dana posjetioci će, između ostalog, moći prisustvovati brojnim predavanjima te otvaranju izložbe “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“, a na programu obilježavanja su i brojne radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke
Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će do 23 sata, a ulaz je besplatan.
Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.
(Fena)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO