Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravlje8 znakova da MORATE prestati pušiti cigarete

8 znakova da MORATE prestati pušiti cigarete

Zabrinjavajući su simptomi koji nastaju zbog redovnog konzumiranja cigareta, pa čak i kada pušite samo nekoliko cigareta dnevno (“uz kafu” “samo nakon jela” i sl.). Iako je većina pušača svjesna štetnih posljedica nikotina i katrana, mladi pušači možda i nisu potpuno svjesni koliko pušenje utiče na njihovo zdravlje već sada. Navodimo Vam neke od njih u nadi da ćete se riješiti ove nezdrave navike što prije!
Izgled kože
Medicinsko osoblje može na prvi pogled raspoznati pušače od nepušača. Tajna je u izgledu kože. Koža pušača je bez sjaja, suha, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo, za razliku od kože nepušača.
Kašalj
Ako mislite da je kašalj posljedica dugotrajnog konzumiranja nikotina, varate se. Već u vrlo kratkom periodu nakon što počnu pušiti, pluća pušača su sklonija iritacijama i osjetljivija na podražaje. Čak i nakon malo većeg tjelesnog napora, izloženosti hladnom zraku ili prašini, pušači se mogu suočiti sa snažnim kašljanjem, koji u početku ne povezuju s pušenjem kao uzrokom. A nakon nekoliko godina pluća izgledaju zastrašujuće – nisu više crvenkaste, nego crne boje, prekrivena nikotinom i katranom.
Oslabljen osjet okusa i mirisa
Poznato je da većina pušača dobije na težini nakon što prestane pušiti. No razlog nije u ‘nadomještanju jedne navike drugom’, nego u tome što se nakon prestanka pušenja vrati osjet okusa i mirisa (koji je bio oslabljen zahvaljujući cigaretama) i tada hrana postaje izrazito ukusna, zbog čega bivši pušači imaju povećanu sklonost hrani.
Lagani san
Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utiče na nervni sistem i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju ‘lagan san’ – lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam.
Slabija cirkulacija
Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju krvne žile i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih točaka – stopala i dlanova.
Slabiji imunitet
Pušači su zahvaljujući oslabljenom imunitetu skloniji prehladama i virozama i teže ih liječe jednom kada ih dobiju, za razliku od nepušača čiji se organizam lakše bori s bakterijama i virusima.
Bračne nevolje
Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da su rastavljene osobe većinom pušači. Iako povezanost nije još dovoljno istražena, dobro je znati da dim cigareta očito pridonosi i gašenju strasti u braku.
Mrlje u usnoj šupljini
Bijele mrlje na koži unutar usne šupljine simptomi su oštećene kože, koji mogu uzrokovati rak, a uglavnom i jesu rano upozorenje za ovu zastrašujuću bolest od koje obolijeva sve veći broj ljudi.
pluća
Koliko god odvikavanje od pušenja bilo teško i dugotrajno, rak pluća, koji je sudbina mnogih pušača, je daleko teži i bolniji proces. Stoga dobro razmislite još jednom isplati li se žrtvovati i pokušati prestati s opasnom navikom pušenja.
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO