Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeŠta znamo o aftama: Jesu li opasne i zbog čega se javljaju?

Šta znamo o aftama: Jesu li opasne i zbog čega se javljaju?

Afte su mali plitki čirevi koji se javljaju u ustima i često otežavaju hranjenje i pričanje. Postoje dvije osnovne vrste afti – jednostavne i složene.
JEDNOSTAVNE – javljaju se 3 do 4 puta godišnje i traju oko sedmicu dana. Uglavnom se javljaju kod osoba između 10 i 20 godina starosti.
SLOŽENE – manji broj osoba pati od složenih afti i javljaju se kod osoba koje su već prije imale afte, mogu trajati duže i javljati se češće…
 

Uzroci afti

Točan uzrok afti još uvijek nije poznat. Stres ili povreda tkiva se smatraju uzročnicima jednostavnih afti. Određene namirnice, kao što su citrusno voće ili povrće, odnosno hrana s visokim udjelom kiseline (limun, narandže, ananas, jabuke, smokve, paradjz i jagode) mogu uzrokovati nastanak afti ili pogoršati njihove simptome.
Neki slučajevi složenih afti su uzrokovani određenim zdravstvenim stanjima, kao što su oslabljen imuni sistem, manjak nekih nutritivnih spojeva, kao što su vitamin B12, folna kiselina ili željezo, i bolesti probavnog sistema, kao što je celijakija ili Crohnova bolest.

Kako se afte liječe?

Bolovi se u pravilu smanje već nakon nekoliko dana, a afte obično zarastu i prođu, bez ikakvog liječenja, unutar 2 sedmice. Ako su afte velike, bolne ili ne prolaze, stomatolog će vam preporučiti antimikrobnu vodicu za ispiranje usta, kortikosteroidnu kremu ili lijek protiv bolova koji će ublažiti bolove i iritacije.
OBRATITE SE SVOM LJEKARU UKOLIKO: 

  • ste primijetili da su afte jako velike
  • se šire
  • ne prolaze ni nakon 3 sedmice
  • su bolovi nepodnošljivi, čak i nakon uzimanja tableta protiv bolova
  • imate poteškoća s unosom tekućine
  • imate visoku tjelesnu temperaturu

(Zdravi portal)

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO