Utorak, 3 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdravi život9 zdravstvenih zapovijedi za žene

9 zdravstvenih zapovijedi za žene

Prema brojnim istraživanja ovo je 9 stvari kojih se žene trebaju pridržavati kako bi bile živjele sretnije, duže i zdravije.

1. Ni pretjerana čistoća nije dobra

Oko 30 posto žena ne pere dovoljno dobro svoje ruke, pokazala su neka britanska istraživanja. Međutim, običan sapun i voda su sasvim dovoljni za održavanje higijene, stoga ne trebate posezati za raznim antibakterijskim sapunima i dezinficijensima jer možete postići kontraefekt. Ne samo što njihovim korištenjem nećete spriječiti obolijevanje od prehlade i gripe, nego oni mogu naštetiti i osjetljivoj ravnoteži bakterija u našim tijelima jer dopuštaju jačim bakterijama da postanu dominantnije.

2. Izbjegavate gazirane napitke

Dijetalna kola sadrže fosfat u obliku fosforne kiseline koja se koristi za poboljšavanje okusa, a označena je kao E338 na popisu sastojaka, a ona dokazano umanjuje apsorpciju kalcija u organizmu. Istraživanje je pokazalo da je gustoća kostiju kod žena koje su konzumirale pet gaziranih napitaka sedmično, uključujući četiri kole, za četiri posto niža, što nije malo kad se govori o ljudskim kostima.

3. Ne mršajte previše

Idealan indeks tjelesne težine (BMI) je oko 24. Za ženu prosječne visine od 163 cm to znači da bi trebala težiti oko 63,5 kilograma. Iako se o rizicima koje sa sobom nosi debljina (povećava rizik za obolijevanje od dijabetesa, raka i srčanih bolesti) puno piše i zna, malo su poznate negativne strane pretjerane mršavosti. Nizak indeks BMI utiče na plodnost, pa tako žene s BMI od 18,5 imaju manje šanse za začećem, a imaju i veću mogućnost da obole od osteoporoze.

4. Ne pušite

Pušenje ne samo da uzrokuje rak pluća, već i rak vrata maternice. Istraživanja su pokazala da žene koje puše imaju dva puta veću šansu da obole od te zloćudne bolesti. Rak vrata maternice uzrokuje HPV, humani papilona virus, a nikotin slabi otpornost organizmu prema tom virusu.

5. Sunčajte se ako želite ostati u drugom stanju

Jedan od većih uzročnika neplodnosti kod žena je policistički sindrom jajnika koji uzrokuje neredovite ovulacije. Većina žena koja pati od tog sindroma i ne ovulira redovno ima manjak vitamina D, tvrde stručnjaci za plodnost. Naučnici sa Sveučilišta Yale također su otkrili da ako se ženama koje imaju neredovite menstruacije daju dodatne količine vitamina D, rizik od pojave policističkog sindroma jajnika i neredovitih ovulacija se dramatično smanjuje, čak i do 99 posto. UV zrake jedan su od glavnih izvora vitamina D, a samo 20 minuta dnevno na suncu dovoljno je da osiguramo tijelu potrebnu dozu tog vitamina. Sve više od toga je štetno za zdravlje.

6. Jedite više banana

Četvrtina sredovječnih žena pati od depresije ili tjeskobe, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Poznato je da je depresija povezana s niskim nivoom hormona sreće, serotonina. Manjak serotonina uzrokovan je nedostatkom aminokiseline triptofana koju tijelo ne može samo proizvesti. Neki stručnjaci smatraju da se serotonin može povećati konzumacijom hrane koja je bogata tom aminokiselinom poput puretine, sira i banana, pa čak i šljiva. Četiri do 11 banana sedmično više je nego dovoljna količina za stvaranje dovoljnih količina hormona sreće.

7. Ne pijte alkohol

Samo jedna čaša vina dnevno može povećati šanse za obolijevanjem od raka dojke, i to od 9,5 do 10,6 posto, pokazala su istraživanja. Također je otkriveno da se rizik od obolijevanja od bilo koje vrste raka povećava konzumacijom alkohola. Naučnici su zaključili da jednostavno nema donje granice količine alkohola koju bismo mogli unijeti u organizam, a da ne bude štetna za zdravlje.

8. Rodite barem dvoje djece u 20-im godinama

Istraživanja su pokazala da rađanje djece u dvadesetim godinama smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke za sedam posto u usporedbi s drugim ženama. Iz tog proizlazi da ako žena ima prosječno dvoje djece i doji svako dijete 12 mjeseci duže nego je uobičajeno, godišnje bi se brojka oboljelih od te zloćudne bolesti smanjila za 11 posto. Smanjena izloženost estrogenu je vjerojatno ključni faktor u tom slučaju jer i trudnoća i dojenje smanjuju količinu estrogena, hormona kojim se rak hrani. Dakle, što duže dojite, rizik je manji.
Nedavna švedska studija pokazala je da dugotrajnije dojenje (duže od 13 mjeseci) upola smanjuje šanse da žena oboli od reumatičnog artritisa. Čak i dojenje u trajanju od mjesec dana smanjuje šanse za 25 posto, iako naučnici još uvijek ne znaju prave razloge.

9. Seksajte se 200 puta godišnje

Američki kardiolog, profesor Mehmet Oz sa Sveučilišta Columbia rekao je: “Ako imate 200 orgazama godišnje, možete smanjiti psihološku dob za šest godina.” Ta nevjerojatna statistika zasnovana je na istraživanju koje je proučavalo uticaj seksa na sveukupno zdravlje, a profesor Oz zaključio je da seksualna aktivnost očito nudi neku korist za opstanak.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO