Četvrtak, 21 Septembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaPozitivne pričeTRING d.o.o iz Gračanice proizveo prvi bosanskohercegovački računar

TRING d.o.o iz Gračanice proizveo prvi bosanskohercegovački računar

Mladi entuzijasti iz Gračanice pokrenuli su proizvodnju prvog računara u našoj zemlji. Najmanji računar na svijetu, proizveden u BiH, baziran je na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom.

Craidd SOM ideja mladih i perspektivnih stručnjaka

Grupa mladih ljudi, eksperta u svom polju, kao dio tima firme TRING d.o.o. razvili su ideju i proizveli prvi računar u BiH pod nazivom Craidd SOM. Firma je osnovana 2002 god. i njen primarni fokus je bila proizvodnja fiskalnih sistema, usluge i riješavanje problema iz oblasti mehanike, tehnologije i informatike.
Konstantan rast firme i rad sa klijentima im je dao podstrek da naprave nešto novo na našem tržištu. Ovaj maleni računar, najmanji ne svijetu, ima dimenzije od 65 x 30 x 7 mm. Njegova namjena je industrijske prirode i koristi se kao rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme. Takođe se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa proizvodnje, ali i kao nadomjestak mikrokontrolerima.

Cilj ovog uređaja je da prvenstveno olakša poslove i poboljša industralizaciju. Craidd SOM će se po prvi put okušati na fiskalnom uređaju FP2 koji je kombinacija ovog računara i fiskalnog printera. Korištenjem ovakve tehnologije olakšava se optimizacija prodajnog mjesta i smanjuju troškovi. Također, ovaj uređaj će spriječiti dosadašnje malverzacije unutar fiskalnog sistema.
Jedan od najsvjetlijih primjera naše industrije, TRING d.o.o planira nastaviti sa radom na ovakvim i sličnim uređajima, a njihova svakodnevna borba u implementaciji novih tehnologija u BiH, čini ih vodećom kompanijom u ovoj oblasti. Sigurni smo da će i dalje biti primjer pozitivne atmosfere i mukotrpnog rada mladih bosanskohercegovačkih  poduzetnika.  
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO