Srijeda, 4 Oktobra, 2023
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaZnate li kako je nastao i izgledao prvi animirani film na svijetu?

Znate li kako je nastao i izgledao prvi animirani film na svijetu?

Animirani filmovi su postali dio naše svakodnevnice. Danas su to filmovi koji nastaju kompjuterskom grafikom, imaju mnogo efekata, likova i možemo ih gledati posvuda. Da li ste se ikada zapitali kako je izgledao prvi animirani film? Radi se o filmu francuskog animatora Emile Reynaud-a koji je nastao čak davne 1892 god.
Emile Reynaud je ustvari bio izumitelj koji je izumio praksinoskop pomoću kojeg nastaje animacija. Trake sa slikama su postavljene unutar rotirajućeg cilindra pomoću kojeg je nastajala finalna animacija. 

Princip rada praksinoskopa. Foto://wikipedia.org//
Princip rada praksinoskopa.
Foto://wikipedia.org//

Prvi animirani film u historiji je nastao kombiniranjem staklenih ploča (njih 500) koje su bile oslikane ručno, a zatim ubacivane u projektor sa cilindrom. To nam govori da film nije snimljen, jer se slike pokreću pomoću cilindra. Animacija je trajala 15 minuta, a film naziva Pauvre Pierrot (Siroti Pier) je taj prvi put predstavljen u pariškom muzeju Musée Grévin.
Za to doba, to je bila svojevrsna predstava i Reynaud je uživao veliku popularnost. Međutim, dolaskom naprednijih projektora i vještijih animatora ovaj film je jako brzo zaboravljen. Zahvaljujući činjenici da je praksinoskop uređaj koji je potpuno održiv i da čak imamo i moderne verzije ovog izuma, prvi animirani film je ipak sačuvan od zaborava.

Pogledajte kako izgleda Siroti Pier.


 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO