Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeZdrava ishranaUkusno, brzo, a zdravo: tjestenina sa špinatom

Ukusno, brzo, a zdravo: tjestenina sa špinatom

Brz životni tempo zahtjeva i brzu pripremu jela. Međutim, često se zaboravlja na nutritivnu važnost namirnica koje koristimo za pripremu obroka. Upravo iz tog razloga donosimo vam jedan recept koji se sprema za maksimalno 15 minuta, a pun je zdravlja. Tjestenina sa špinatom je naš današnji prijedlog.

Domaći pesto

Kada se priprema tjestenina sa špinatom u kućnoj varijanti to ustvari znači da pripremate domaću verziju italijanskog pesta. Glavni sastojci pesta su upravo špinat i bijeli luk. Možete koristiti tjesteninu koju volite, a mi smo se ovaj put odlučili za špagete jer upravo one upiju najviše od okusa pesta.

Priprema za 4 osobe

Recept za cijelu porodicu uključuje minimalne namirnice, ali i minimalno vremena. Recept je toliko jednostavan da ga čak mogu naučiti i vaša djeca i pripremati kada su sami.
Za pripremu obroka za četiri osobe potrebno je : pakovanje špageta, oko 500 gr špinata (količina je proizvoljna, ali sa više špinata dobijate intenzivniji ukus), 4-5 čehna bijelog luka, maslinovo ulje i sir po želji.

 
Prije svega stavite špagete da se kuhaju po uputstvima sa vrećice. U većini slučajeva dovoljno je desetak minuta da bi bile kuhane, a ipak zadržale tzv. al dente ukus. Dok se špagete kuhaju, na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan bijeli luk i isjeckan špinat. Nakon što su špagete kuhane procjedite ih i u njih dodajte sir koji želite. To može biti mladi sir, sir trapist, parmezan ili neki drugi koji je vama omiljeni.
Kada je špinat gotov (izgubi na masi i prvobitnoj zelenoj boji) možete ga pomiješati sa tjesteninom direktno iz tave ili staviti u blender pa tako sitno ismiksan staviti u špagete. Po želji možete dodati još sira na vrh, začina poput bosiljka i origana i obavezno još malo maslinovog ulja. Također, ovaj obrok možete pripremati bez brige da će se osjetiti miris bijelog luka jer je špinat taj koji će neutralizovati miris, a zadržati zdrava svojstva luka.
To je sve. Vaš zdravi, ukusni obrok je spreman za čas posla, a sigurno će se dopasti svim ukućanima. 
 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO