Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaBh. producent Zoran Galić na film marketu u Cannesu

Bh. producent Zoran Galić na film marketu u Cannesu

Institucija EFP (European Film Promotion) čiji je član Udruženje filmskih radnika BiH  je odabralo 20 najperspektivnijih evropskih producenata za učešće u programu „Producers on the Move“, koji će se održati u sklopu marketa Cannes Film Festivala od 17.do 28. maja.
Ispred Bosne i Hercegovine Zorana Galića za ovaj program nominiralo je Udruženja filmskih radnika BiH i Galić će biti učesnik 18. izdanja ovog programa kao jedan od 20 najperspektivnijih evropskih mladih filmskih producenata. Tokom pet dana od 19. do 23. maja odabrani producenti učestvovat će u programu prezentiranja svojih filmskih projekata, imat će niz odabranih sastanaka, te će učestvovati na posebno kreiranim prezentacijama, uključujući i prezentaciju i razgovor s predstavnicima koprodukcijskog fonda Eurimages.

Zoran Galić

Zoran Galić mladi je producent iz Banja Luke a član je Udruženja filmskih radnika BiH. Producirao je i koporducirao nekoliko igranih filmova među kojima su i “32. decembar”, “Motel Nana” i “Svi sjeverni gradovi” koji je prošle godine premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.
Kriteriji za učešće i odabir su visoki, a ključni zahtjev je da kandidati imaju iskustva u međunarodnoj koprodukciji i distribuciji. Konačni izbor pokazuje da kvalitet i poduzetništvo nisu ograničeni samo na producente iz većih evropskih zemalja, nego se nalaze i u zemljama kao što su Latvija, Island, ili kako se pokazalo prethodnih godina i manjim zemljama kao što su Mađarska i Bosna i Hercegovina.
Ovo je drugi put za Bosnu i Hercegovinu da ima predstavnika u „Producers on the Move“ programu, a Udruženje filmskih radnika postao je član EFP-a tačno prije 2 godine i vrlo brzo se uključio u rad ove važne evropske institucije, navodi se u saopćenju Udruženja filmskih radnika BiH.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO