Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaIntervjuiEmina Vukičević, pjesnikinja iz Sarajeva: "Budite hrabri, svoji, odvažni, progutajte predrasude, volite...

Emina Vukičević, pjesnikinja iz Sarajeva: "Budite hrabri, svoji, odvažni, progutajte predrasude, volite sebe i život, jedan je."

Emina Vukičević, pjesnikinja i umjetnica iz Sarajeva od momenta kada se pojavila stekla je veliku popularnost među ljubiteljima pisane riječi. Ova supruga, majka i umjetnica iza sebe ima izdate knjige, organizovane modne revije, performanse te predstave za djecu. Pored svega toga ističe da je izuzetno skromna osoba, uvijek raspoložena i zagovornik pozitivne energije i ljubavi.
Pored poezije, ostvarena je i na poslovnom planu te tako pokazuje da su žene u našoj državi jake i sposobne za velike uspjehe na svim poljima. Donosimo vam intervju u kojem Emina Vukičević otkriva kolika je njena ljubav prema umjetnosti i koji su to njeni dalji planovi za budućnost.

Emina Vukičević
Emina Vukičević

Zdravi portal: Zašto baš poezija i koliko dugo je dio vašeg života?

Vukičević: Ne biramo žanr, on bira nas. Poezija je potekla iz mene još od malih nogu, znači pišem više od trideset godina. Riječi same sipaju, isprepletu se i rimuju i posloži sama poezija, mada i prozu jako volim i objavljujem u svojim kolumnama.

Zdravi portal: Šta je vaša motivacija i inspiracija za bavljenje umjetnošću?

Vukičević: Umjetnik se rađa, umjetnik se ne postaje. Morate imati tu umjetničku nit kojom dalje pletete svoj put i pokušavate isplesti najljepše za vas. Motivacija mi je sve što nas okružuje od cvijeta, ptice u letu, dobra, zla, realnog života, a ljubav je ta koja me najviše motivira da pišem i općenito pokreće na svim poljima života.

Zdravi portal: Koliko je poezija promijenila vaš svakodnevni život?

Vukičević: Obzirom na prioritete u životu, umjetnost je morala da čeka svoju rolu, da odgojim djecu, odškolujem njih i doškolujem sebe, uložim sebe u porodicu i karijeru u avijaciji u kojoj sam kao mr. oec već dvadeset godina, itd. Sada kada sam svoje piliće izvela na divan, čvrst i dobar put, mama može da se posveti više sebi i svojoj najvećoj ljubavi, a to je umjetnost. Pored toga je i breme života uzelo svoj danak, stres, oslabljeno zdravlje, jake migrene. Danas sam zdrava i jako vesela žena. Moj svakodnevni život je sada mnogo lakši jer su mi krila lagana, umjetnost me omotala najljepšim nitima i nosi. Ponovo sam rođena, našla sam sebe i lijek. A umjetnost je lijek.

Zdravi portal: Najdraža uspomena ili pozitivna priča vezana za vašu knjigu?

Vukičević: Divnih uspomena je već mnogo jer su se čuda izdešavala za vrlo kratko vrijeme. Jedna umjetnost je otkrivala drugu i sada sam na više scena, svoja i drugačija. Svaka rola ima svoju draž, a ipak je najdraža ona kada sa svojim kćerkama otvaram prvu modnu reviju 40 plus u BiH i kada sa djecom sa invaliditeom otvaram prvi dječiji festival socijalne inkluzije u BiH. Još pregršt prelijepih uspomena i jako emotivnih ima u mom životu i mogu reći da sam jako sretna žena, ostvarena i ispunjena samo onim što me sretnom čini.

Zdravi portal: Kakvi su planovi za budućnost?

Vukičević: Planova je opet više jer moja svestranost nema granica. Sada idu tri knjige poezije u tomovima koje pišem u muškom rodu (jednu), a dvije su dueti, muško-žensko. Neobično i opet prvo na našim prostorima. Dalje slijede dvije stručne knjige iz oblasti avijacije. Godina je pred nama i nastavljam sa revijama 40 plus. Sa dragim prijateljicama ću odlaziti u druge gradove u kojima nas čekaju dame da stanu na scenu. Kraj godine je rezervisan za festival dječije inkluzije “Snježana i 77 patuljaka” čija sam predsjednica i koji sam registrovala iz ljubavi upravo prema djeci sa invaliditetom. Jako lijepa, zanimljiva i živahna godina puna osnaživanja žene, prijateljstva, humanosti i ljubavi.

Zdravi portal: Imate li poruku za čitaoce Zdravog portala?

Vukičević: Poruka za čitatelje je da je lijek u nama, klin se klinom izbija. Svi posjedujemo neki talenat u sebi koji čuči i čeka da izađe van. Pustite ga van, živite svoj san i furajte svoj film. Budite hrabri, svoji, odvažni, progutajte predrasude, volite sebe i život, jedan je.
Više o Emini Vukičević i njenom radu možete pronaći na njenoj Facebook stranici. 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO