Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleKulturaAli Harisson, mlada dizajnerica iz Toronta koja pravi čuda od papira

Ali Harisson, mlada dizajnerica iz Toronta koja pravi čuda od papira

Dizajnerica Ali Harisson je u svijetu umjetnosti poznata po svojim ekscentričnim radovima od papira. Trenutno živi i radi u Torontu, međutim njeni radovi od papira su bili izloženi širom svijeta.

Od ideje do realizacije

Kao i većina, zanimljivih i uspješnih priča, ideja o papirnoj umjetnosti je došla slučajno. Umjetnica se spremala za Božićne praznike i u zadnji čas je shvatila da nema dovoljno poklona. Tako je napravila svoju prvu skulpturu i shvatila da se zaljubila u ovakav vid izražavanja. 

https://lightandpapershop.com/
https://lightandpapershop.com/

U početku je radila isključivo sama i čitav postupak je izrađivan samo rukama i makazama. Nakon nekog vremena kako je rasla zainteresovanost i potražnja za njenim djelima, oformila je brend Light & Paper gdje uz pomoć lasera izrađuje skulpture, majice, ukrase za dom i druge poklone. 

Izrada ručno rađenih skulptura

Da bi došla do finalnog proizvoda Ali Harisson prije svega sama isječe željeni oblik. Skulptura, odnosno u ovom slučaju skica zatim prolazi kroz laserski uređaj. Upravo taj laser formira konačan izgled, jer reže papir tačno u milimetar. 

Ali Harisson

Obzirom na to da Harisson radi ručno, na samom početku iscrtava skulpturu, a nakon toga radi unutrašnje linije. Često ni sama ne zna kakvo će djelo stvoriti, a ono što je izuzetno zanimljivo je da je za izradu samo jednog djela potrebno čak 60 sati.
Posebnu inspiraciju crpi iz svoje okoline, a kako je i sama ljubitelj prirode i svega organskog, u radovima je kao obrazac preuzela ljudske stanice. Fascinirana je načinom na koji ljudski organizam radi, ali i njegovom snagom regeneracije.
Trenutno radi da prenošenju svojih djela u konkretne, produkt dizajn proizvode. Zajedno sa njom radi i mali tim ljudi koji su se za kratko vrijeme prilagodili dugim radnim satima. Pored djela inspirisanih ljuskim organizmom, sprema i novi projekat koji će biti potpuna suprotnost dosadašnjem radu. Harisson je idealan primjer kako od samo male ideje možete stvoriti veliki posao. 
 

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO