Stanovnici Japana su već stoljećima poznati po svojoj vitalnosti i dugovječnosti. Ono čemu se pripisuje zasluga za izvanredne rezultate jeste Japanska ishrana. Dokazano je da ukoliko krenete sa Japanskom ishranom možete očekivati gubitak tjelesne težine, zaštitu za kosti i mišiće, poboljšanu funkciju mozga i mnoge druge benefite.
Najniža stopa gojaznosti u cijelom svijetu
Jedan od osnovnih razloga zašto su namirnice jako zdrave je i sam način pripreme jela. Hrana je u većini slučajeva kuhana na pari, u vodi, na woku ili kao dobro poznati sushi, hrana ostaje sirova. Sam način života, a ne samo geni rezultat su činjenice da Japanci uživaju najnižu stopu gojaznosti u razvijenom svijetu, samo 3 procenta. Amerika, koja se inače jako bori protiv ovog problema ima velikih 33 procenta.
U Japanu postoji veliki broj stogodišnjaka što je i navelo naučnike da se više posvete proučavanju navika ove nacije. U svim intervjuima sa stogodišnjacima potvrdili su da oni ne puše i ne piju. Fizička aktivnost je obavezna, bilo da se radi o šetanju ili par vježbi. Takođe, striktno se pridržavaju pravila da kada jedete prejedanje ne dolazi u obzir.
Čak Japanska kultura to smatra izuzetno neprimjerenim i pogrdnim ponašanjem u društvu. Kada se hrana posluži, treba pojesti 20 procenata manje od onoga što biste inače mogli pojesti. Veruje se da i upotreba štapića takođe usporava proces jedenja, što tijelu daje dovoljno vremena da “shvati” da je sito.
Pozitivan stav i vjera u istinsku sreću
Hrana u Japanu se bazira na sitnim ali efektnim zalogajima. Soja je temelj za sve, kao i veliki izbor morskih plodova. O koristima zelenog čaja ne moramo ni govoriti. On se svakodnevno nalazi na japanskoj trpezi, a odavno se zna da je ovaj napitak jedan od najboljih antioksidanasa na svijetu.
Pored brige o ishrani, Japanci, koji inače žive ubrzanim tempom vjeruju u duhovnost. Za njih je jako važan pozitivan stav u životu i vjeruju da sve dobro ili loše što vam se desilo nije došlo vašom odlukom. Iz tog razloga se nikada ne opterećuju lošim vjestima i vjeruju u pronalazak istinske sreće.
Miso supa, nudli, sushi, morske alge, zeleni čaj i ostala hrana koja je dio Japanske tradicije, uz pozitivan stav se pokazala kao ispravan recept za dugovječnost.