Četvrtak, 20 Marta, 2025
No menu items!
NaslovnicaLifestyleLjepota i modaNovi hit u svijetu - bezglutenska dijeta

Novi hit u svijetu – bezglutenska dijeta

Milioni ljudi u svijetu danas ne podnose gluten (zbog celijakije i alergije na pšenicu), a još mnogi milioni koji pate od astme, neuropatije, reumatskog artritisa, migrene, sindroma hroničnih bolova, umora i sl. okreću se bezglutenskoj ishrani radi rješavanja tegoba. Međutim, drugi, prepoznavši rezultate za cjelokupan organizam, samoinicijativno se okreću bezglutenskoj ishrani.

Gluten je ´ljepilo´

Gluten (lat. ljepilo, više poznat pod nazivom kao pšenični gluten) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu. Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. No, osim toga, brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Test promjene

Ako sumnjate da vam gluten smeta ili pogoršava zdravstvene tegobe, netoleranciju na njega možete provjeriti i sami. Jednostavno, izbacite namirnice koje sadrže gluten.

Tjedan dana držite bezglutensku dijetu i pažljivo promatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr. proljev, nadutost ili glavobolje.

Kako preći na bezglutensku ishranu?

Budite si prioritet. Ako se ranije nikada niste zamarali sa hranom i time što jedete, ako ste živjeli od dostava iz obližnjeg fast fooda ili pizzerije, hrane koju ste  tako olako uzimali zdravo za gotovo i usput, gotovo neprimjetno  kupovali… Shvatite da ćete sada, da biste uopće ostali zdravi morati tome pridavati puno pažnje. Jako puno. I puno vremena. Ako ga nemate, stvorite ga kako god znate.

Postoji i mnogo potvrđenih slučajeva gdje nije postojala netolerancija na gluten, ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osjetila značajna zdravstvena poboljšanja.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, prije nego što upotrebite bilo koji proizvod, provjerite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe ova dijeta strogo zabranjuje hljeb i tjestenine s glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu budući da se u njoj uvijek pronađe glutena.

Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Mogu se koristiti i proso, pirinač, aktivni suhi kvasac i mlijeko u prahu.

Beneficije bezglutenske ishrane

Ovom dijetom možete očistiti tijelo od toksina, poboljšati krvnu sliku, reducirati stomačne i mnoge druge tegobe, poboljšati cjelokupno stanje organizma.  Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete i da smršate.

Neki ljekari, poput dr Alesija Fasana, pedijatra i profesora na Univerzitetu u Merilendu, idu i korak dalje razvijajući čitave koncepcije tzv. gluten free načina ishrane za zdrave osobe, i tvrde kako ima još prednosti:

  • Usporava starenje. Pšenica (koja sadrži gluten) podiže nivo šećera u krvi, šećer se veže za bjelančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.
  • Stabilizuje nivo šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.
  • Olakšava tegobe pms-a i menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome pms-a i menopauze, kao što su grčevi, glavobolje i talasi vrućine, a njegovo izbjegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.
OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO