Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaSarajevo je prvi put bilo domaćin Rotary Konferencije Distrikta 1910, učestvovalo 140...

Sarajevo je prvi put bilo domaćin Rotary Konferencije Distrikta 1910, učestvovalo 140 klubova

Prošla sedmica u Sarajevu bila je u znaku Rotaryja. Naime, po prvi put se Konferencija Distrikta 1910, kojem pripadaju i bosanskohercegovački klubovi, održala van Austrije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji je učestvovalo 140 klubova iz cijelog distrikta 1910, a prisustvovalo je preko 500 predstavnika iz jugoistočne Austrije i iz cijele Bosne.

– Konferencija je počela u petak Welcome Partyjem u restoranu “Apetit”, dok je u subotu upriličena cjelodnevna konferencija, na kojoj je predstavljen i novoosnovani Rotary Club Cazin u distriktu 1910. Prva predsjednica ovog kluba je Esmira Kapić, a novoosnovani Rotary Club Cazin ima 24 člana. Na samoj dodjeli chartera bio je i jedan od osnivača kluba Mensur Mulalić, te Refko Rošić – kaže Adnan Kovačević, novi predsjednik Rotary Cluba Sarajevo.

Konferencija je održana uz podršku guvernera Herberta Pfeiffera i uz pomoć lokalnih klubova – Rotary Club Sarajevo, Rotarakt Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

Kao kruna rotarijanske godine za Rotary Club Sarajevo u nedjelju u sarajevskom BKC-u održan je koncert “Rotary za umjetnost” koji je još jednom okupio talente, aranžera i kompozitora Ammara Jažića i baritona i prvaka opere Marka Kalajanovića.

Koncert je izveden od strane simfonijskog orkestra koji je sastavljen od najboljih muzičara iz Sarajeva i Zenice.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica je doniran za stipendije najtalentovanijih učenika BiH. Tom prilikom je došlo do primopredaje dužnosti između predsjednika Emira Arslanagića i Adnana Kovačevića, novog predsjednika Rotary Cluba Sarajevo za novu rotaryjansku godinu.

Podsjetimo, prvi Rotary klub u svijetu je osnovan 1905. godine u Chicagu, dok u Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotary klubova. U Sarajevu postoje tri kluba, Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža. Cilj rotary klubova je pružanje humanitarne pomoći, podsticanje visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenje dobre volje i mira u svijetu. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO