Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknuto"Čista umjetnost": Uvesti digitalnu higijenu je lako, to treba svako

“Čista umjetnost”: Uvesti digitalnu higijenu je lako, to treba svako

U današnjem dobu ubrzanog tehnološkog razvoja, digitalni otpad predstavlja posljedicu po okoliš prouzrokovanu lošim upravljanjem digitalnim podacima i postaje sve ozbiljniji globalni problem.

U suštini, digitalni otpad obuhvata sve nepotrebne digitalne datoteke koje se akumuliraju na internetu bez prevelike svrhe. To uključuje brojne e-mailove, aplikacije koje leže neiskorištene na uređajima, kao i fotografije i videozapise koji zauzimaju prostor na našim uređajima, a često se nikada ne pregledavaju ili koriste.

Naravno, jednu od ključnih uloga u smanjenju digitalnog otpada imaju studenti i učenici, koji i najviše provode vremena uz moderne tehnologije surfajući po internetskim prostranstvima, često ne shvaćajući da svojim on-line navikama utiču i na stvarno okruženje.

Međutim, za svaki problem postoji i rješenje. Naime, najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé naporno radi kako bi pomogla stvaranju budućnosti bez otpada kako globalno tako i lokalno, pa stoga u Bosni i Hercegovini organizuje četvrto izdanje projekta “Čista umjetnost”, u okviru kojeg se provodi ovogodišnja kampanja “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja”.

Cilj je podići svijest o važnosti recikliranja, ponovne upotrebe otpadnog materijala, ali i educirati o relativno nepoznatoj vrsti otpada: digitalnom otpadu. Uz samo nekoliko laganih ali značajnih koraka, svako od nas, a posebno mladi i studenti koji odrastaju u digitalnom svijetu, može pomoći smanjenju digitalnog otpada. Baš kao što čistimo svoje domove, tako možemo provesti i digitalno čišćenje.

“E-mail pošta kod studenata i učenika često broji stotine nepročitanih poruka, pa je to znak da je vrijeme za akciju. Mladi mogu ukloniti e-mail račune koji služe samo kao skladište za neželjene poruke i zadržati samo funkcionalne e-mail račune. Svakako, preporučuje se i da smanje pisanje kratkih e-mail poruka poput ‘primljeno’ i ‘hvala'”, rekao je Nenad Maslovarić, menadžer za IS/IT operacije kompanije Nestlé za Jugoistočnu Evropu.

Za početak, treba da na svojim računarima, tabletima i pametnim telefonima uklonimo nepotrebne datoteke poput duplih ili zamagljenih fotografija te aplikacija koje se rijetko koriste. Nadalje, trebali bi isključiti i suvišne notifikacije kako bi osigurali čist digitalni prostor i mirnu svijest. Kako ne bi gubili vrijeme na kasnije sortiranje datoteka, fotografija i videozapisa, savjet je da se odmah izbrišu nepotrebni sadržaji[1].

Također, kada se koriste internet pretraživači, bitno je da se unose ciljani i konkretniji pojmovi kako bi smanjili potrebu za brojnim pretragama, a može se razmotriti i upotreba eko tražilica.

Na kraju, važno je da ne zaboravimo zatvoriti nekorištene pretraživače i tabove kako bi održali uređaje čistima. Zaista, uvesti digitalnu higijenu je lako, to treba svako.


[1] https://www.ljepotaizdravlje.hr/sto-je-digitalni-otpad-i-zasto-bi-vas-to-trebalo-zanimati/

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO