Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaAI Weekend donosi: Inovacije i strategije za primjenu vještačke inteligencije u biznisu

AI Weekend donosi: Inovacije i strategije za primjenu vještačke inteligencije u biznisu

JEDINSTVENA INICIJATIVA CRO AI U SARADNJI S WEEKEND.17

AI Weekend, koji će se prvi put održati u sklopu popularnog Weekend Media Festivala od 19. do 22. septembra u Rovinju, okupit će sve koji žele da saznaju nešto više i konkretnije o primjeni vještačke inteligencije u poslovanju. AI Weekend će tako poslovnoj zajednici pružiti odgovore na ključna pitanja vezana uz AI i biznis, uključujući: Koliki budžet kompanije moraju izdvojiti za implementaciju vještačke inteligencije? Koje procese moraju proći? Koje su prednosti za kompanije i postoje li potencijalni nedostaci pri uvođenju vještačke inteligencije?

Odgovore na pitanja poput onoga kako tačno vještačka inteligencija funkcioniše u korporacijama, koji su principi uspješnih, ali i neuspješnih AI projekata, posjetiocima AI Weekenda donijet će stručnjak za vještačku inteligenciju Tobias Zwingmann. Kao vodeći autor, govornik i savjetnik za vještačku inteligenciju te upravljački partner njemačke AI konsultantske kompanije RAPYD.AI, Zwingmann već deset godina pomaže B2B kompanijama širom svijeta da usvoje vještačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi razvili i unaprijedili svoje poslovanje. Njegova sposobnost da složene koncepte učini razumljivima i primjenjivima čini ga jednim od najtraženijih predavača iz područja vještačke inteligencije.

Još jedno jako ime koje dolazi na AI Weekend svakako je Adam Silverman, osnivač startup kompanije agentOps iz Silicijumske doline, koji će učesnicima Festivala približiti sve što se događa u Silicijumskoj dolini. Razgovarat će se o multiagentskim sistemima i kako su oni relevantni i primjenjivi u različitim poslovanjima. Silverman je istaknuti lider i inovator iz područja vještačke inteligencije te jedan od ključnih igrača u globalnoj tehnološkoj zajednici.

Kako krenuti u AI svijet?

Za svaki AI projekat potrebni su određeni resursi, konkretan problem koji se rješava i, možda najbitnije, internal championi – ljudi unutar kompanija koji guraju projekte. Što se događa kada uprava želi implementirati AI, ali u middle managementu postoje osobe koje nisu spremne za ovu tech promjenu? Koliko je teško, pa čak i nemoguće, raditi projekte s kompanijama koje nemaju internal champione i kako to riješiti? O ovoj temi otvoreno i iskreno će govoriti Davor Aničić u predavanju pod nazivom “No internal champion, no project. Or?”.

Još jedno važno pitanje o kojem će se diskutovati na AI Weekendu je – kako krenuti u svijet AI-a? Treba li uzeti gotov proizvod AI startupa ili raditi s agencijom na custom made rješenju? Ili pak uspostaviti vlastiti interni tim? To nije pitanje koje muči samo male kompanije, već i renomirane tech kompanije koje već imaju svjetski uspješne proizvode. Na AI Weekendu o ovome će govoriti predstavnici jedne od najboljih hrvatskih kompanija s uspješnim svjetskim tech proizvodom.

Globalni potencijal vještačke inteligencije

Evropa je prva regija koja je predstavila sveobuhvatan pravni okvir za AI poznat kao AI Act. Cilj ove regulative je osigurati da razvoj i implementacija AI tehnologija budu u skladu s evropskim vrijednostima, etikom i osnovnim pravima. O implementaciji AI Acta, hoće li on poljuljati startup scenu i koje kompanije će biti hrabre razvijati AI proizvode u Evropi saznat će se na panel raspravi između Daniela Abboua, generalnog menadžera KI Bundesverband i predsjednika EU AI Foruma te Orestisa Trasanidisa, AI i Silicon Valley Leader u EIT Community ( European Institute of Innovation and Technology) koju će moderirati Milly Doolan, izvršna direktorica kompanije Euronavigator.

Sve informacije o prvom AI Weekendu možete pronaći ovdje, ali i na profilima društvenih mreža Instagram i LinkedIn.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO