Utorak, 21 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaCrveni krst/križ u BiH obilježava Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca:...

Crveni krst/križ u BiH obilježava Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca: Humanost i solidarnost – to smo mi

Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8.05. u znak odavanja počasti Anri Dinanu (Henry Dunant), osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog krsta/križa koje traje do 15.05. ove godine.

Dok se svijet trenutno suočava sa neviđenim krizama i gubicima, pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“ , cilj nam je ukazati na trajnu predanost Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći ljudima suočenim s teškim okolnostima, posebno u ruralnim i teško dostupnim područjima.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) je po ko zna koji put dokazalo da je prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednih situacija, od pandemije do snježnih padavina, poplava, zemljotresa, migracija…   

  • Struktura Društva Crvenog krsta/križa BiH broji više od 50.000 članova sa oko 7.000 aktivnih volontera i oni su dokaz da su humanost i solidarnost sinonimi za našu organizaciju. Tako je kroz rad javnih kuhinja u prethodnoj godini za više od 3.000 korisnika podijeljeno više od 320.000 obroka, te pruženo više od 79.000 usluga kućne njege starijim i teško bolesnim osobama. Nekoliko desetina hiljada socijalno ugroženih osoba je primilo neki vrstu humanitarne pomoći, dok je pomoć u novcu primilo više od 4.000 osoba, od čega više od  2.000 ugroženih pojedinaca u vrijeme prirodnih katastrofa (poplave, požari i sl.). U strukturi Društva Crvenog krsta/križa BiH prikupljeno je više od 45.000 doza krvi, edukacija iz prve pomoći je pružena za više od 46.000 osoba, dok su mobilni timovi realizirali više od 34.000 odgovora (razne usluge) na potrebe osoba u tranzitu. Odgovarajući na potrebe ugroženih osoba u vrijeme kriza i katastrofa na međunarodnom nivou (Turska, Palestina-Gaza, Sirija, Ukrajina, Libija i Maroko), Društvo Crvenog krsta/križa BiH prikupilo je i dostavilo pomoć (u novcu i robama) u vrijednosti od 3.563.757,00 KM –  istakao je generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Namik Hodžić.

Struktura DCK BiH realizirat će niz aktivnosti u ovoj sedmici.

  • Struktura Crvenog križa Federacije BiH tradicionalno će vršiti distribuciju markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu 1.750 baby setova uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti – od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu. U Sedmici Crvenog križa dodijelit ćemo i priznanja „Humani podvig“ i „8.maj/svibanj“ našim hrabrim sugrađanima, ali i volonterima i profesionalcima. Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege – istakao je Daniel Tučić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.
  • Crveni krst Republike Srpske Nedjelju Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca tradicionalno počinje sastankom sa ministrom zdravlja RS i posjetom akušerskom odjeljenju UKC Republike Srpske. Bit će realiziran okrugli sto o temi „Mjesto i uloga Crvenog krsta Republike Srpske u društvu“. Također, na teren je već distribuirano 65 baby paketa, 500 paketa odjeće i obuće, 530 tona brašna i 1.500 paketa hrane kroz različite vidove podrške. U Sedmici Crvenog krsta/križa posjetit ćemo i ustanove za rad sa omladinom sa posebnim potrebama, djecom bez roditeljskog staranja i višečlane, socijalno-ugrožene porodice, a naše lokalne organizacije vršit će podjelu markica i različite vrste edukacija tokom cijele sedmice – istakao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Sve aktivnosti kojim se bavi struktura Društva Crvenog krsta/križa BiH građani će danas imati priliku vidjeti na Sajmu Crvenog krsta/križa na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu, periodu od 12.00 do 15.00 sati. Također, u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH (Kranjčevićeva br. 2) 09.05. bit će upriličena izložba dječijih radova na temu „Humanost i solidarnost – to smo mi“, kao i izložba italijanskog fotografa Ibrahima Malle koji je pratio put osoba u pokretu( migranata).

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO