Četvrtak, 18 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaSvjetski dan Rotarya obilježen posjetom porodilištu Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo i...

Svjetski dan Rotarya obilježen posjetom porodilištu Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo i Klinike za ginekologiju i poroditeljstvo KUCS u Sarajevu

U Chicagu 1905. osnovan je prvi Rotary klub, a u Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotary klubova, dok u Sarajevu postoje tri kluba, Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo-International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

Odvjetnik Paul P. Harris 1905. godine pozvao je tri prijatelja na sastanak, s ciljem da osnuje klub čiji bi članovi bili poslovni ljudi. Do 1921. godine rotary klubovi osnovani su na svim kontinentima, a naziv Rotary International prihvaćen je 1922. godine. Cilj rotary klubova je pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Od tada pa do danas Rotary zajednica se stalno razvijala i rasla. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova.

“Dvadeset i treći februar obilježavamo kao svjetski dan Rotarya, a ove godine smo ga obilježili posjetom porodilištu Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, te Klinici za ginekologiju i poroditeljstvo KUCS u Sarajevu kojom prilikom smo i izvršili darivanje poklona za sve bebe rođene tog dana. Ovakve i slične humanitarne akcije su sprovedene u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u kojima djeluju Rotary klubovi, a sve u okviru zajedničke akcije obilježavanja 119 godina postojanja Rotary pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta od strane bosanskohercegovačke Rotary zajednice. Darivanje beba je, u dogovoru sa rukovodstvom porodilišta, te uz primjenu propisanih epidemioloških mjera izvršeno u subotu.” – ističu iz Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo-International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO