Srijeda, 17 Aprila, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoZakoračite u novu eru AI mobilnih telefona sa Samsung Galaxy S24 serijom

Zakoračite u novu eru AI mobilnih telefona sa Samsung Galaxy S24 serijom

Dizajniran da osnaži svakodnevno iskustvo, od komunikacije bez prepreka i kreativnosti do snage za više mogućnosti, Galaxy AI transformiše legendarnu S seriju za budućnost

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. danas je predstavila Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ i Galaxy S24, oslobađajući nova mobilna iskustva s Galaxy AI[i][ii]. Galaxy S serija vodi u novu eru koja će zauvijek promijeniti način na koji mobilni uređaji osnažuju korisnike. AI pojačava gotovo svako iskustvo uz seriju Galaxy S24, od omogućavanja komunikacije bez prepreka s inteligentnim prevodima teksta i poziva do maksimalnog uzdizanja kreativne slobode s Galaxy ProVisual Engine, te postavljanja novog standarda za pretraživanje koji će promijeniti način na koji Galaxy korisnici otkrivaju svijet oko sebe.

“Serija Galaxy S24 transformiše našu vezu sa svijetom i pokreće sljedeću deceniju mobilnih inovacija”, izjavio je TM Roh, predsjednik i rukovodilac odjeljenja Mobile eXperience Business u kompaniji Samsung Electronics. “Galaxy AI1 je izgrađen po našem inovacijskom nasljedstvu i dubokom razumijevanju načina na koji ljudi koriste svoje telefone. S uzbuđenjem čekamo da vidimo kako naši korisnici širom svijeta jačaju svoje svakodnevne živote pomoću Galaxy AI da bi otvorili nove mogućnosti.”   

Neka svakodnevna iskustva postanu epska

Galaxy AI1 predstavlja smislenu inteligenciju usmjerenu na poboljšanje svakog dijela života, a posebno najosnovnije uloge telefona: komunikacije. Kada trebate komunicirati prkoseći jezičkim barijerama, Galaxy S24 to olakšava više nego ikad. Razgovarajte sa učenikom ili kolegom iz inostranstva. Napravite  rezervaciju dok ste na odmoru u inostranstvu. Sve to je moguće uz pomoć Live Translate[iii], dvosmjernih glasovnih i tekstualnih prijevoda telefonskih poziva u stvarnom vremenu u okviru  matične aplikacije. Nisu potrebne aplikacije trećih strana, a AI na uređaju osigurava potpunu privatnost razgovora.

Uz Interpreter, razgovori uživo se mogu trenutno prevesti na podijeljenom ekranu tako da osobe koje stoje jedna naspram druge mogu pročitati tekstualnu transkripciju onoga što je druga osoba rekla. On funkcioniše čak i bez mobilnih podataka ili Wi-Fi veze.

Za poruke i druge aplikacije, Chat Assist može pomoći da se usavrše tonovi razgovora kako bi se osiguralo da komunikacija zvuči onako kako je zamišljeno: kao ljubazna poruka kolegi ili kratka i privlačna fraza za natpis na društvenim mrežama[iv]. AI ugrađen u Samsung tastaturu također može da prevodi poruke, emailove i još mnogo toga u realnom vremenu na 13 jezika[v]. U automobilu, Android Auto[vi] će automatski sumirati dolazne poruke i predložiti relevantne odgovore i radnje, poput slanja vašeg predviđenog vremena dolaska (ETA), tako da možete ostati povezani dok ste istovremeno fokusirani na cestu.

Organizacija također dobija veliki podsticaj uz Note Assist[vii] u aplikaciji Samsung Notes, koji sadrži rezimee generisane vještačkom inteligencijom, kreirane šablone koji pojednostavljuju bilješke sa unaprijed napravljenim formatima i kreiranje omota da bi se bilješke lako uočile uz kratki pregled. Za glasovne snimke, čak i kada postoji više zvučnika, Transcript Assist[viii] koristi AI Speech-to-Text tehnologiju da bi transkribovao, sumirao, pa čak i preveo snimke. Komunikacija nije jedini način na koji Galaxy S24 prenosi osnovne prednosti telefona u budućnost. Online pretraživanje promijenilo je gotovo svaki aspekt života. Galaxy S24 označava prekretnicu u historiji pretraživanja kao prvi telefon koji je debitovao s intuitivnim pokretima vođenim Circle to Search[ix] sa Googleom. Da bi korisnicima Galaxy uređaja  pružio nevjerovatan novi alat, Galaxy se obratio svjetskom lideru pretraživanja, Googleu, i time otvorio nove oblike pretraživanja. Dugim pritiskom na home tipku možete zaokružiti, označavati, šarati ili dodirivati bilo šta na ekranu Galaxy S24 da biste vidjeli korisne, visokokvalitetne rezultate pretrage. Ako vidite prekrasan orijentir u pozadini objave vašeg prijatelja na društvenim mrežama ili iznenađujuću zabavnu činjenicu na YouTube Shorts, možete brzo saznati više – bez napuštanja aplikacije u kojoj se nalazite. I ovisno o tome gdje se nalazite, za određena pretraživanja moći ćete vidjeti generativne preglede


[i] Samsung može u budućnosti da uvede obavezu plaćanja u vezi sa svim ili za neke sadržaje vještačke inteligencije koji su dostupni na predmetnim uređajima. U slučaju uvođenja obaveze plaćanja, Samsung će o navedenom pružiti blagovremeno obavještenje.

[ii] Samsung ne daje nikakva obećanja, uveravanja ili garancije u pogledu tačnosti, potpunosti ili pouzdanosti rezultata koje pružaju funkcije AI. Prijavljivanje na Samsung Account može biti potrebno da biste koristili određene Samsung AI funkcije.

[iii] Opcija Live Translate zahteva vezu s internetom i prijavljivanje na Samsung Account. Opcija Live Translate je dostupna samo na unaprijed instaliranoj aplikaciji Samsung Phone. Neki jezici mogu zahtijevati preuzimanje jezičkog paketa. Dostupnost usluge može da varira u zavisnosti od jezika. Tačnost rezultata nije zagarantovana.

[iv] Funkcija sugerisanja tona u Chat Assist zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung Account. Mora da zadovolji zahtjeve dužine za aktiviranje funkcije. Dostupnost usluge može se razlikovati ovisno o jeziku. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

[v] Funkcija prevođenja u aplikaciji Chat Assist može zahtijevati prijavu na Samsung Account. Neke aplikacije za Chat Assist možda ne podržavaju ovu funkciju. Neki jezici mogu zahtijevati preuzimanje jezičkog paketa. Dostupnost usluge može se razlikovati ovisno o jeziku. Ova funkcija se aktivira kada se otkrije jezik koji se može prevesti. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

[vi] Nove funkcije Android Auto bit će podržane softverskim MR ažuriranjem.

[vii] Note Assist zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung Account Primjenjuje se ograničenje broja znakova. Dostupnost usluge može se razlikovati ovisno o jeziku. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

[viii] Transcript Assist zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung Account. Transcript Assist dostupan je samo na unaprijed instaliranoj aplikaciji Samsung Voice Recorder ili datotekama snimljenim pomoću unaprijed instalirane aplikacije Samsung Phone. Funkcija snimanja glasa u unaprijed instaliranoj aplikaciji Samsung Phone možda neće biti podržana u nekim zemljama. Audio datoteke moraju biti kraće od 3 sata da bi se mogle obraditi. Funkcija sažimanja u Transcript Assist može se aktivirati kada se ispuni određeni broj znakova. Dostupnost usluge može se razlikovati ovisno o jeziku. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

[ix] Nizovi su skraćeni i simulirani. Rezultati služe samo u ilustrativne svrhe. Rezultati se mogu razlikovati u zavisnosti od vizuelnih podudaranja. Zahtijeva internet vezu. Korisnici će možda morati ažurirati Android na najnoviju verziju. Funkcionalnost proizvoda može zavisiti od podešavanja vaše aplikacije i uređaja. Neke funkcije možda neće biti kompatibilne s određenim aplikacijama. Dostupnost usluge se razlikuje u zavisnosti od zemlje i jezika. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

zasnovane na vještačkoj inteligenciji koji pružaju korisne informacije i sadržaj prikupljen s cijele mreže te postavljati složenija i specifičnija pitanja. To je tako jednostavno i tako legendarno.

Oslobodite kreativnost da biste otkrili svijet na nove načine

ProVisual Engine[i] telefona Galaxy S24 je sveobuhvatan paket alata koje pokreće AI a koji transformišu mogućnosti snimanja slika i maksimizuju kreativnu slobodu na svakom koraku, od postavljanja snimke pa sve do dijeljenja na društvenim mrežama. Drhtave, pikselizovane slike snimljene izdaleka su davna prošlost. Quad Tele System Galaxy S24 Ultra, s novim objektivom s optičkim zumom od 5x, funkcioniše sa senzorom od 50MP kako bi omogućio performance optičkog zuma od 2x, 3x, 5x do 10x[ii] zahvaljujući Adaptive Pixel Sensoru. Slike također pokazuju kristalno jasne rezultate pri 100x s poboljšanim digitalnim zumom.

Uz nadograđene Nightography sposobnosti, fotografije i videosnimci snimljeni na Galaxy S24 Space Zoomu su sjajni u svim uslovima, čak i kada su zumirani. Uhvatite više svjetla u prigušenim uslovima s Galaxy S24 Ultra većom veličinom piksela, sada 1,4 um, što je 60% veće[iii] u poređenju s prethodnim modelom[iv]. Zamućenje je smanjeno na Galaxy S24 Ultra sa širim uglovima optičkog stabilizatora slike (OIS) i poboljšanom kompenzacijom podrhtavanja ruke. Prilikom snimanja videosnimaka, prednja i stražnja kamera opremljene su namjenskim ISP blokom za smanjenje šuma, a Galaxy S24 analizira žiroskopske informacije da bi se razlikovalo kretanje snimatelja i subjekta. To omogućava efikasnije uklanjanje šuma i jasne videosnimke u mraku, čak i iz daljine.

Nakon što su snimljene izvrsne fotografije, inovativni Galaxy AI1 alati za uređivanje omogućavaju jednostavno uređivanje poput brisanja, ponovnog sastavljanja i preuređivanja fotografija. Za lakšu i efikasniju optimizaciju, Edit Suggestion[v] koristi Galaxy AI za predlaganje savršeno prikladnih podešavanja za svaku fotografiju. Kako bi korisnicima pružio još više kreativne kontrole i slobode, Generative Edit[vi] može ispuniti dijelove pozadine slike pomoću generativne vještačke inteligencije. Kada je slika kriva, AI će popuniti ivice. Kada osobu ili objekat treba lagano pomaknuti da bi bili u savršenom položaju, AI korisnicima omogućava prilagođavanje položaja subjekta i stvara savršeno uklopljenu pozadinu na njenom originalnom mjestu. Svaki put kad  Galaxy S24 koristi generativni AI za pojačavanje slike, vodeni žig će se pojaviti na slici i u metapodacima. A ako video prepun akcije treba usporiti, novi Instant Slow-mo može da generiše dodatne okvire na temelju pokreta kako bi glatko usporio trenutke prepune akcije za preciznost detalja.

Da bi se osiguralo da svaka slika bude zapanjujuća u svakoj fazi, Super HDR otkriva realistične preglede čak i prije pritiska okidača. I dok je snimanje uspomena bitna funkcija na telefonu, dijeljenje uspomena sa svijetom jednako je značajno. Sada društvene aplikacije trećih strana maksimalno iskorištavaju Galaxy sistem kamera koji pokreće AI. Funkcije kamere Premium Galaxy S serije sada se direktno integrišu s mobilnim aplikacijama, poput Instagrama, u HDR-u kako bi se podigao nivo dijeljenja na društvenim mrežama[vii]. Kada dođe vrijeme da pronađete sliku u Galeriji ili na društvenoj aplikaciji, fotografije se također prikazuju u Super HDR-u za realističniji raspon osvijetljenosti, boja i kontrasta analizom istaknutih dijelova slika.

Najinteligentnije Galaxy iskustvo ikada, uz vrhunske performanse

Kako vještačka inteligencija postaje sve važniji dio svakodnevnog života, snaga performansi mora da bude izvanredna da bi se zadovoljili zahtjevi. Igre, snimanje i uređivanje videosnimaka za teške uslove rada. Prelazak između pet aplikacija dok planirate putovanje. Bez obzira na zadatak, Galaxy S24 pruža nevjerovatno iskustvo zahvaljujući poboljšanjima u svom čipsetu[viii], ekranu i više. Svaki Galaxy S24 Ultra opremljen je Snapdragon® 8 Gen 3 mobilnom platformom za Galaxy[ix]. Ovaj čipset koji je posebno optimizovan za Galaxy korisnike, donosi izvanredna NPU poboljšanja za nevjerovatno efikasnu AI obradu. U sva tri modela Galaxy S24, prilagodljive stope osvježavanja od 1-120 Hz također poboljšavaju efikasnost performansi.

Galaxy gaming je snažniji zahvaljujući hardverskim i softverskim poboljšanjima. Svi modeli serije Galaxy S24 mogu se pohvaliti optimalnim sistemom toplotne kontrole s maksimalno 1,9 puta većom vapor chamber[x], čime se poboljšava površinska temperatura uređajauz maksimalnu snagu održivih perfromansi. Praćenje zraka omogućuje realistične slike s vrhunskim efektom sjene i refleksije. A kroz saradnju s vodećim partnerima za igranje igara, Galaxy S24 omogućava korisnicima da uživaju u optimizovanijim popularnim globalnim mobilnim igrama.


[i] AI Zoom primjenjuje se na udaljenosti između dužina digitalnog zumiranja. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.

[ii] Zumiranje od 3x i 5x omogućeno je fizičkim optičkim objektivom. Zumovi 2x i 10x kombiniraju fizičke objektive s AI poboljšanjima za optički ekvivalentnu kvalitetu slike.

[iii] U poređenju s Galaxy S23 Ultra.  

[iv] Veličina piksela se odnosi na Ultra Wide kameru

[v] Edit Suggestion je kompatibilan s JPG, PNG, GIF i MP4 formatima. Rezultati uređivanja i kvaliteta mogu se razlikovati ovisno o uslovima fotografije. Ispravnost rezultata nije zagarantovana.  

[vi] Generativno uređivanje zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung Account. Uređivanje s Generative Edit rezultira promijenjenom veličinom fotografije do 12MP. Vidljivi vodeni žig prekriva se na izlazu slike nakon čuvanja kako bi se pokazalo da je sliku generisao AI. Ispravnost i pouzdanost generisanog rezultata nije zagarantovana.

[vii] Neke aplikacije društvenih medija možda ne podržavaju Super HDR. Ispravnost i pouzdanost generisanog rezultata nije zagarantovana.

[viii] Prikazana poboljšanja performansa AP-a u poređenju s prethodnom generacijom čipseta. Stvarne performanse ovisit će o korisničkom okruženju, uslovima i unaprijed instaliranom softveru i aplikacijama

[ix] Snapdragon brendirani proizvodi su proizvodi kompanije Qualcomm Technologies, ​​Inc. i/ili njenih podružnica.

[x] Galaxy S24 Ultra ima dvostruko širi OIS u odnosu na Galaxy S23 Ultra.

Vizuali su živopisniji i zadivljujući na najsvjetlijem Galaxy ekranu ikada[i]. Galaxy S24 postiže najveću osvijetljenost od 2600 nita i pruža poboljšanu vidljivost na otvorenom uz Vision Booster.

Na ekranu, Corning® Gorilla® Armor[ii] u Galaxy S24 Ultra je optički poboljšan i transformisan na molekularnom nivou, poboljšavajući izdržljivost za 50% i čineći ga četiri puta otpornijim na ogrebotine. Omogućava dramatično smanjenje odsjaja do 75% u širokom rasponu uslova osvjetljenja, osiguravajući jednostavno i ugodno iskustvo gledanja.

U cijeloj seriji Galaxy S24, poboljšanja dizajna s tanjim i ravnomjernijim okvirima olakšavaju uranjanje u bilo koje iskustvo gledanja i omogućavaju veće ekrane na 6,7-inčnim Galaxy S24+ i 6,2-inčnim ekranima Galaxy S24 unutar istih specifikacija veličine[iii]. Galaxy S24 Ultra ima ravniji ekran od 6,8 inča, optimizovan ne samo za gledanje već i za produktivnost. Osim toga, Galaxy S24+ sada podržava isti nivo QHD+ koji je dostupan na Galaxy S24 Ultra.

Napredna sigurnost pruža korisniku mogućnost izbora i uliva povjerenje

Zaštićen sistemom Samsung Knox, Galaxy odbrambenom, višeslojnom sigurnosnom platformom, Galaxy S24 čuva kritične informacije i štiti od ranjivosti sa end-to-end pomoću potpuno bezbjednog hardverom, otkrivanjem prijetnji u stvarnom vremenu i zajedničkom zaštitom.

Dugogodišnja predanost kompanije Samsung da korisnicima omogući izbor i kontrolu nad njihovim uređajima nastavlja se i u eri vještačke inteligencije. Korisnici telefona Galaxy S24 imaju potpunu kontrolu nad time koliko će svojim podacima dopustiti da poboljšaju AI iskustva, putem podešavanja Napredne inteligencije koje mogu onemogućiti online obradu podataka za AI funkcije.[iv] 

Knox Matrix[v] vizija sigurne, povezane budućnosti bez lozinki također je unaprijeđena pomoću  pristupnih ključeva. Pristupni ključevi (passkeys) omogućavaju praktičan i siguran pristup korisnikovim registriranim web stranicama i aplikacijama na svim njihovim pouzdanim uređajima putem digitalnih akreditiva, pomažući u zaštiti od phishing napada. Poboljšana zaštita podataka nudi end-to-end enkripciju kada korisnici naprave sigurnosno kopiranje, sinhronizuju ili vraćaju svoje podatke sa aplikacijom Samsung Cloud, omogućavajući korisnicima Galaxy S24 da se povežu s drugim uređajima dok ostaju sinhronizovani i sigurni. Ovo osigurava da se podaci mogu šifrovati ili dešifrovati samo na uređajima korisnika, što znači da ih niko ne može vidjeti osim korisnika, čak i ako je server ugrožen ili su detalji o nalogu ukradeni. A ako se izgubi pristup pouzdanom uređaju, kod za oporavak može da spriječi gubitak podataka. Galaxy S24 je također zaštićen Samsung opsežnom listom inovativnih funkcija sigurnosti i privatnosti, uključujući Knox Vault, sigurnosnu i kontrolnu tablu za privatnost, automatski blokator, siguran Wi-Fi i Private Share, režim održavanja i još mnogo toga.

Sljedeća etapa Samsung ekološkog putovanja

Uspostavljanje nove kategorije mobilnih također znači ponovno preispitivanje o tome kako je Galaxy tehnologija dizajnirana i upakovana da učini više koristeći manje za dobrobit ljudi i planete. Galaxy S24 nastavlja povećavati raznovrsnost recikliranih materijala u Galaxy uređajima primjenom reciklirane plastike, stakla i aluminija na unutrašnje i vanjske komponente[vi]. Ovi napori također idu korak dalje. Prvi put Galaxy S24 sadrži komponente izrađene od recikliranog kobalta i rijetkih zemljanih elemenata[vii]. U Galaxy S24 Ultra, minimalno 50% recikliranog kobalta je korišteno u bateriji[viii], a 100% recikliranih rijetkih zemljanih elemenata je ugrađeno u zvučnike[ix].

Galaxy S24 je također prva Galaxy S serija koja je osmišljena od recikliranog čelika i termoplastičnog poliuretana (TPU). Galaxy S24 Ultra sadrži najmanje 40% recikliranog čelika u zvučnicima[x] i uključuje najmanje 10% recikliranog TPU-a prije upotrebe u bočnim tipkama i tipkama za jačinu zvuka. Dodatno, svaki Galaxy S24 dolazi u kutiji za pakovanje napravljenoj od 100% recikliranog papirnog materijala. Na kraju, Galaxy S24 ima UL ECOLOGO® certifikat[xi], a njegov ugljični otisak je izmjerio i verifikovao The Carbon Trust.[xii]

Galaxy S24 je demonstracija napretka u odnosu na Samsung MX ekološku mapu. Samsung ostaje nepokolebljiv u ispunjavanju svojih ciljeva koje treba da postigne do kraja 2025[xiii]. godine. Samsung je krajem 2022. postigao prvi od ovih ciljeva ugradnjom recikliranih materijala u sve mobilne proizvode, od Galaxy pametnih telefona i tableta do PC-eva i nosivih uređaja. Danas, kompanija postavlja novi cilj za recikliranje materijala. Do 2030. Samsung će uključiti najmanje jedan reciklirani materijal u svaki modul[xiv] svakog mobilnog proizvoda.

Preciznost, tehnologija i elegancija u svakom detalju

Galaxy S24 Ultra je prvi Galaxy telefon koji ima okvir od titanija[xv], čime se povećava izdržljivost i dugovječnost uređaja. Znatno tanje kućište Galaxy S24 Ultra omogućava bolje iskustvo u pokretu uz ugodnije držanje. Na Galaxy S24+ i Galaxy S24, modernizovani One-mass dizajn zadovoljava više estetski standard s besprijekornom vezom između stražnjeg poklopca uređaja i bočnog okvira. Na Galaxy S24 Ultra, boje[xvi] uključuju: titanij sivu, titanij crnu, titanij ljubičastu i titanij žutu. Na Galaxy S24+ i Galaxy S24 boje uključuju: oniks crnu, mramorno sivu, kobalt ljubičastu i ćilibarno žutu.

Dostupnost

Pametni telefon Galaxy S24 Ultra dostupan je u titanij crnoj, titanij sivoj, titanij ljubičastoj i titanij žutoj. Modeli Galaxy S24+ i Galaxy S24 dostupni su u oniks crnoj, mramorno sivoj, kobalt ljubičastoj i žutoj ćilibaroj. Pametni telefon Galaxy S24 dostupan je po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.799 KM, Galaxy S24+ od 2.299 KM, a Galaxy S24 Ultra po cijeni od 2.899 KM.

Pametni telefoni iz serije Galaxy S24 dostupni su i u posebnom periodu prednarudžbe, gdje kupovinom jednog od uređaja dobijate model sa duplo većim memorijskim prostorom po cijeni osnovne varijante[xvii], čime se mogu postići značajne uštede. Period prednarudžbe traje od 17. do 30. januara ili do isteka zaliha, a sve informacije možete pronaći na linku.

**Samsung Electronics Austria GmbH ne kontroliše niti utiče na maloprodajne cijene svojih partnera. Partneri kompanije Samsung samostalno odlučuju o svojim maloprodajnim cijenama.


[i] Dynamic AMOLED 2X ekran na Galaxy S24 Ultra dobio je certifikat od VDE Germany za 100 posto Mobile Color Volume u rasponu boja DCI-P3, što znači da vaše slike nisu blijede i da ćete dobiti nevjerovatno žive boje bez obzira na različite nivoe osvijetljenosti. Ekran može postići maksimalnu osvijetljenost do 2600 nita, poboljšavajući kontrast između tamnih i svijetlih aspekata digitalnog sadržaja za briljantniju kvalitetu slike, s omjerom kontrasta od 5.000.000:1 kako bi vaše mobilno iskustvo bilo impresivnije.

[ii] Corning® Gorilla® Armor ugrađen je u prednji ekran Galaxy S24 Ultra. Izdržljivost, otpornost na grebanje, niska vrijednost refleksije testirana u laboratorijskim uslovima Corning.

[iii] U poređenju sa Galaxy S23+ i Galaxy S23 respektivno. Veličina ekrana i uređaja za svaki model: Galaxy S23+ (6,6 inča, 76,2 k 157,8 k 7,6 mm), Galaxy S24+ (6,7 inča, 75,9 k 158,5 k 7,7 mm), Galaxy S23 (6,1 inča, 70,9 k 146,3 mm) 7,6 mm), Galaxy S24 (6,2 inča, 70,6 k 147 k 7,6 mm)

[iv] Potrebna je prijava na Samsung Account. Podešavanja napredne inteligencije koja sprječavaju pristup serveru će ograničiti funkcionalnost nekih AI funkcija. Bez obzira na pristup serveru, Samsung ne sprema korisničke ulazne ili izlazne podatke

[v] Knox Matrix je podržan na Galaxy pametnim telefonima i tabletima s One UI 6 ili novijim verzijama. Dostupnost se može razlikovati ovisno o zemlji ili regiji. 

[vi] Galaxy S24 Ultra sadrži reciklirane materijale u gornjem modulu zvučnika, donjem modulu zvučnika, prednjoj strani kućišta, unutrašnjem poklopcu S Pen, držaču tipke S Pen, bočnoj tipki, tipki za glasnoću, SIM otvoru, dekoru kamere, prednjem ekranu, stražnjem staklu i bateriji.

[vii] Neodij

[viii] Baterije Galaxy S24 Ultra i Galaxy S24+ sadrže najmanje 50% recikliranog kobalta prije i nakon upotrebe. Baterija Galaxy S24 uključuje najmanje 10% recikliranog kobalta prije i nakon upotrebe.  

[ix] Zvučnici serije Galaxy S24 uključuju 100% reciklirani neodij prije i nakon upotrebe.

[x] Zvučnici serije Galaxy S24 sadrže najmanje 40% recikliranog čelika prije i nakon upotrebe.

[xi] UL ECOLOGO® certifikovani proizvodi i usluge su verifikovani za smanjeni uticaj na životnu sredinu na osnovu kriterija ekoloških performansi tokom svog životnog ciklusa, uključujući smanjenje energije, materijale, zdravlje, životnu sredinu i proizvodnju i operacije. Serija Galaxy S24 je ispunila UL 110 koji je UL ekološki standard za održivost mobilnih telefona.

[xii] The Carbon Trust je izmjerio i verifikovao ugljični otisak serije Galaxy S24 od kolijevke do groba, uključujući proizvodnju, distribuciju, upotrebu i eventualno odlaganje. Ovo je verifikovano u odnosu na međunarodno priznati standard, PAS2050.

[xiii] U 2021. godini, preduzeće Samsung MX najavilo je set od četiri cilja za svoje proizvode i poslovanje koji će se postići do kraja 2025. Ciljevi uključuju razvoj i uključivanje recikliranih materijala u sve nove mobilne proizvode, eliminisanje plastike za jednokratnu upotrebu iz ambalaže za mobilne uređaje, smanjenje potrošnje energije u stanju pripravnosti svih punjača za pametne telefone na nulu i postizanje nulte količine otpada na deponijama širom globalnih operacija.

[xiv] Samsung definiše modul pametnog telefona kao antenu, bateriju, kameru, ekran, mehaničke komponente, motor, PBA/FPCB, zvučnik, modul bežičnog punjača i pakovanje.

[xv] Okvir od titanija ne uključuje tipke za glasnoću i bočne tipke.

[xvi] Boje se mogu razlikovati u zavisnosti od tržišta i operatera.

[xvii] Ne važi kod uređaja koji imaju memorijski prostor 1TB.

Galaxy S24 Ultra 
Ekran   6.8-inch* QHD+  Dynamic AMOLED 2X Display   Super Smooth 120Hz refresh rate (1~120Hz)    Vision booster
 *Mjereno dijagonalno, veličina ekrana Galaxy S24 Ultra je 6,8 inča u punom pravougaoniku i 6,8 inča sa zaobljenim uglovima; stvarna vidljiva površina je manja zbog zaobljenih uglova i otvora za kameru.
Dimenzije i težina 79 X 162.3 X 8.6mm, 232g (Sub6) 
*Tećina uređaja može da varira u zavisnosti od tržišta
Kamera   12MP Ultra-Wide Camera    F2.2, FOV 120˚        200MP Wide Camera    OIS F1.7, FOV 85˚        50MP Telephoto Camera    5x Optical Zoom, OIS F3.4, FOV 22˚       10MP Telephoto Camera    3x Optical Zoom, OIS F2.4, FOV 36˚       12MP Front Camera    F2.2, FOV 80˚   
Memorija i skladište  12GB + 1TB   12GB + 512GB   12GB + 256GB  
* Opcije skladištenja i dostupnost mogu da se razlikuju u zavisnosti od operatera, zemlje ili regiona. Stvarna dostupnost skladišta može da varira u zavisnosti od unaprijed instaliranog softvera.
Baterija   5,000 mAh   
* Tipična vrijednost testirana u laboratorijskim uslovima treće strane. Tipična vrijednost je procijenjena prosječna vrijednost uzimajući u obzir odstupanje u kapacitetu baterije između uzoraka baterija testiranih prema standardu IEC 61960. Nazivni (minimalni) kapacitet je 4.855 mAh. Stvarni vijek trajanja baterije može da varira u zavisnosti od mrežnog okruženja, obrazaca korištenja i drugih faktora.  
Punjenje*   Punjenje putem kabla*: Do 65% punjenja za oko 30 minuta sa 45W adapterom** i 5A USB-C kablom*** Brzo bežično punjenje 2.0**** Wireless PoverShare*****
*Žično punjenje kompatibilno sa PD
**Adapter za napajanje od 45W se prodaje zasebno. Preporučuje se korištenje originalnog Samsung adaptera za napajanje od 45 V i kabla za prenos podataka.
*** Rezultati internih Samsung laboratorijskih testova, sprovedenih sa adapterom za putovanja od 45 W koji je povezan sa nedavno objavljenom verzijom Galaxy S24 Ultra dok je uređaj imao 0% preostalog napajanja, sa isključenim svim uslugama, funkcijama i ekranom. Stvarna brzina punjenja može da varira u zavisnosti od stvarne upotrebe, uslova punjenja i drugih faktora.
****Bežično punjenje kompatibilno sa WPC.
*****Ograničeno na Samsung ili druge brendove pametnih telefona sa Ki bežičnim punjenjem, kao što su Galaxy S24 Ultra, S24+, S24, S23 Ultra, S23+, S23, Z Fold 4, Z Flip4, S22 serija, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G, S21 serija, Z Fold2, Note20 serija, S20 serija, Z Flip, Note10, Note10+, S10e, S10, S10+, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE i Note5. Dostupno samo sa određenim Samsung Galaxy uređajima za nošenje kao što su Galaki Buds FE, Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch6, Watch6 Classic, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport , Gear S3, Galaxy Watch i Galaxy Buds. Ako je snaga baterije manja od 30% Wireless PowerShare možda neće funkcionisati. Možda neće raditi sa određenim dodacima, maskama, uređajima drugih brendova ili nekim Samsung nosivim uređajima. Tokom PowerShare-a, to može uticati na prijem poziva ili usluge prenosa podataka, u zavisnosti od vašeg mrežnog okruženja.
OS   Android 14  One UI 6.1  
Mreža i konekcija    5G*, LTE**, Wi-Fi 7***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3  
*Zahtijeva optimalnu 5G mrežnu vezu, dostupnu na određenim tržištima. Provjerite kod svog operatera dostupnost i detalje. Brzine preuzimanja i strimovanja mogu da variraju u zavisnosti od dobavljača sadržaja, veze sa serverom i drugih faktora. **Dostupnost LTE modela zavisi od tržišta i operatera. Stvarna brzina može da varira u zavisnosti od tržišta, operatera i korisničkog okruženja. ***Dostupnost Wi-Fi 7 mreže može da varira u zavisnosti od tržišta, mrežnog provajdera i korisničkog okruženja. Zahtijeva optimalnu vezu i Wi-Fi 7 ruter.
Otpornost na voduIP68   
* IP68 ocjena: Na osnovu uslova laboratorijskog ispitivanja za potapanje u slatku vodu do 1,5 metara do 30 minuta. Isperite ostatke/osušite nakon kontakta s vlagom. Ne preporučuje se korištenje na plaži ili bazenu. Otpornost S Pen na vodu i prašinu nije trajna i može da se smanji tokom vremena zbog normalnog habanja.
Galaxy S24 and Galaxy S24+  
  Galaxy S24 Galaxy S24+  
Ekran  6.2-inch FHD+* 6.7-inch QHD+ * 
Dynamic AMOLED 2X Display    Super Smooth 120Hz refresh rate (1~120Hz)    Vision booster 
* Mereno dijagonalno, veličina ekrana Galaxy S24 je 6,2 inča u punom pravougaoniku i 6,0 inča sa zaobljenim uglovima, veličina ekrana Galaxy S24+ je 6,7 inča u punom pravougaoniku i 6,5 inča sa računanjem zaobljenih uglova; stvarna vidljiva površina je manja zbog zaobljenih uglova i otvora za kameru.
Dimenzije i težina70.6 x 147 x 7.6mm, 168g (mmWave) / 167g (Sub6) 75.9 x 158.5 x 7.7mm, 197g (mmWave) / 196g (Sub6)
*Težina uređaja može da varira od tržišta
Kamera   12MP Ultra-Wide Camera    F2.2, FOV 120˚       50MP Wide Camera    OIS F1.8, FOV 85˚        10MP Telephoto Camera    3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚        12MP Front Camera    F2.2, FOV 80˚   
Memorija i skladište8GB + 512GB   8GB + 256GB   8GB + 128GB  12GB + 512GB   12GB + 256GB  
*Opcije skladištenja i dostupnost mogu da se razlikuju u zavisnosti od operatera, zemlje ili regiona. Stvarna dostupnost skladišta može da varira u zavisnosti od unaprijed instaliranog softvera.
Baterija   4,000 mAh   4,900 mAh   
*Tipična vrijednost testirana u laboratorijskim uslovima treće strane. Tipična vrijednost je procijenjena prosječna vrijednost uzimajući u obzir odstupanje u kapacitetu baterije između uzoraka baterija testiranih prema standardu IEC 61960. Nazivni (minimalni) kapacitet je 3.880 mAh za Galaxy S24 i 4.755 mAh za Galaxy S24+. Stvarni vijek trajanja baterije može da varira u zavisnosti od mrežnog okruženja, obrazaca korištenja i drugih faktora.
Punjenje   Punjenje putem kabla*: Do 50% punjenja za oko 30 minuta sa 25W adapterom** i 3A USB-C kablom*** Brzo bežično punjenje 2.0**** Wireless PowerShare*****Punjenje putem kabla*: Do 65% punjenja za oko 30 minuta sa 45W adapterom** i 5A USB-C kablom*** Brzo bežično punjenje 2.0**** Wireless PowerShare*****
*Žično punjenje kompatibilno sa PD.
**Adapter za napajanje i kabl za prenos podataka se prodaju zasebno. Korištenje originalnog Samsung adaptera za napajanje od 45 W i kabla za prenos podataka preporučuje se za Galaxy S24+ i originalnog Samsung adaptera za napajanje od 25 W i kabla za prenos podataka preporučenih za Galaxy S24.
***Rezultati internih Samsung laboratorijskih testova, sprovedenih sa adapterom za putovanja od 25W povezanim sa nedavno objavljenom verzijom Galaxy 24 i adapterom za putovanja od 45W povezanim sa nedavno objavljenom verzijom Galaxy S24+ dok je uređaj imao 0% preostalog napajanja, sa sve usluge, funkcije i ekran isključeni. Stvarna brzina punjenja može da varira u zavisnosti od stvarne upotrebe, uslova punjenja i drugih faktora.
****Bežično punjenje kompatibilno sa WPC.
*****Ograničeno na Samsung ili druge brendove pametnih telefona sa Ki bežičnim punjenjem, kao što su Galaxy S24 Ultra, S24+, S24, S23 Ultra, S23+, S23, Z Fold 4, Z Flip4, S22 serija, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G, S21 serija, Z Fold2, Note20 serija, S20 serija, Z Flip, Note10, Note10+, S10e, S10, S10+, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE i Note5. Dostupno samo sa određenim Samsung Galaxy uređajima za nošenje kao što su Galaki Buds FE, Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch6, Watch6 Classic, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport , Gear S3, Galaxy Watch i Galaxy Buds. Ako je snaga baterije manja od 30% Wireless PowerShare možda neće funkcionisati. Možda neće raditi sa određenim dodacima, maskama, uređajima drugih brendova ili nekim Samsung nosivim uređajima. Tokom PowerSharea, to može uticati na prijem poziva ili usluge prenosa podataka, u zavisnosti od vašeg mrežnog okruženja.
OS   Android 14  One UI 6.1  
Mreža i konekcija5G*, LTE**, Wi-Fi 6E***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3  
*5G usluge su podržane samo na lokacijama na kojima je omogućena 5G mreža. Zahtijeva optimalnu 5G vezu. Stvarna brzina može da varira u zavisnosti od tržišta, operatera i korisničkog okruženja. **Dostupnost LTE modela zavisi od tržišta i operatera. *** Dostupnost Wi-Fi 6E mreže može da varira u zavisnosti od tržišta, mrežnog provajdera i korisničkog okruženja. Zahtijeva optimalnu vezu i Wi-Fi 6E ruter.
Otpornost na voduIP68   
* IP68 ocjena: Na osnovu uslova laboratorijskog ispitivanja za potapanje u slatku vodu do 1,5 metara do 30 minuta. Isperite ostatke/osušite nakon kontakta s vlagom. Ne preporučuje se korištenje na plaži ili bazenu. Otpornost S Pen na vodu i prašinu nije trajna i može da se smanji tokom vremena zbog normalnog habanja.

O Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost transformišućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, kućnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih  i LED rješenja te pruža potpuno povezano iskustvo kroz svoj SmartThings ekosistem i otvorenu saradnju sa partnerima. Za najnovije vijesti posjetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO