Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaSarajevo će ugostiti Regionalnu konferenciju ‘Budućnost za mlade’ 24. januara u Domu...

Sarajevo će ugostiti Regionalnu konferenciju ‘Budućnost za mlade’ 24. januara u Domu mladih

Sarajevo će u srijedu, 24. januara 2024. godine ugostiti Regionalnu konferenciju “Budućnost za mlade” u Domu mladih, okupljajući stručnjake, organizacije i institucije koje aktivno sudjeluju u prevenciji nasilja među mladima, promociji zdravih životnih stilova te unapređenju rodne ravnopravnosti.

Ovaj događaj označava završetak trogodišnje faze projekta i predstavlja ključnu platformu za istraživanje važnih tema, uključujući nasilje u školama, ulogu obrazovnih institucija te izgradnju zdravih životnih stilova mladih.

Konferenciju organizira CARE International u suradnji s lokalnim partnerima, uz podršku Austrijske razvojne agencije i Švicarske kancelarije za saradnju.

Ovaj događaj ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti mladih na Balkanu, a tema će se obrađivati kroz panel diskusije i inspirativne govore.

Na konferenciji će, između ostalih, učestvovati:

  • Mr Daniel Hunn, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini
  • Mr. Dominik Urak, zamjenik ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini
  • Ms. Sumka Bučan, regionalna direktorica, CARE International Balkans

Konferencija će trajati od 10:30 do 15:30 i služiće kao forum za istraživanje tema kao što su prevencija nasilja, zdrav život mladih i ulogu obrazovnih institucija, posebno škola, u ovom procesu.

Važno je napomenuti da se konferencija provodi u sklopu projekata “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri obrazovanja životnih vještina na Balkanu” i Inicijativa mladića  (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa” i koji podržavaju Austrijska razvojna agencija, Vlada Švicarske, i CARE International.

Budućnost za mlade je pionirski program koji ima za cilj revoluciju u obrazovnom sistemu na Balkanu. Program nastoji da integriše obrazovanje o životnim vještinama u formalne obrazovne okvire, naglašavajući angažiranje mladih da njeguju i promoviraju rodnu ravnopravnost, zdrave stilove života i vrijednosti i ponašanja neophodna za izgradnju mirnih, nenasilnih i inkluzivnih društava. Kroz radionice, omladinske klubove i kampanje u zajednici, program ima za cilj da promovira ključne životne vještine neophodne za mentalno i fizičko blagostanje mladih.

Projekat je razvijen na osnovu dugogodišnjeg rada CARE-a i partnerskih organizacija u oblasti rodne ravnopravnosti i na teritoriji Zapadnog Balkana. CARE djeluje u regionu Balkana od 1993. godine, implementirajući lokalne i regionalne projekte i akcije koje se bave rodnom ravnopravnosti, socijalnom i ekonomskom pravdom i humanitarnom pomoći.

Više informacija na: https://care-balkan.org/

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO