Nedjelja, 3 Decembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaBiznisMercator potpisao ugovor o kupovini Engrotuša

Mercator potpisao ugovor o kupovini Engrotuša

Mercator je danas potpisao ugovor o kupovini 100% udjela u Engrotušu, a s potpisivanjem ugovora pokrenuta je i procedura za dobivanje saglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK). Spajanje Mercatora, koji je u vlasništvu Fortenove grupe i Engrotuša ojačat će tržišnu poziciju oba trgovačka društva te donijeti nove razvojne prilike slovenačkim dobavljačima i zaposlenicima. Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju kompanija predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije i, naravno, dugoročnu održivost poslovanja od koje će imati koristi svi sudionici, a posljedično i cjelokupna ekonomija.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što godinu zaključujemo još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje naše prodajne mreže u kratkom vremenu, čime definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. integrisali Mercator u mrežu Fortenova grupe. Naše je zadovoljstvo tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtjevno. Uprkos tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u cijeloj mreži dođemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo široki izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, a istovremeno kroz izvrsne odnose s lokalnim dobavljačima, jačamo nacionalne ekonomije u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvjereni da je to najbolja garancija dugoročnog razvoja cijelog nacionalnog ekonomskog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što onda, od zapošljavanja preko podrške investicijama, predstavlja i značajan doprinos održivom rastu ekonomije u regiji“ – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Andraž Tuš je u ime prodavca, kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio: „Danas smo potpisali ugovor o kupoprodaji 100% udjela u kompaniji Engrotuš d.o.o., bez djelatnosti drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja. Nakon višemjesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlenike, poslovne partnere i razvoj osnovne djelatnosti kompanije. Vjerujemo da će ova integracija imati pozitivne efekte za slovenačku ekonomiju.”

Tomislav Kramarić, predsjednik Uprave Mercatora: „Ovom se transakcijom nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine. Mercator bilježi stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uvjeren sam da je integracija u interesu svih, od zaposlenika do slovenačkih dobavljača u cijelom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva te slovenačkim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga.”

Do okončanja postupka dobivanja saglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne možemo komentarisati detalje ugovora niti daljnje razvojne planove povezane kompanije.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO