Srijeda, 29 Novembra, 2023
No menu items!
NaslovnicaIntervjuiHrvatska poduzetnica Jadranka Vrhovec svojim suplementima osvaja regionalno tržište

Hrvatska poduzetnica Jadranka Vrhovec svojim suplementima osvaja regionalno tržište

Poduzetnica Jadranka Vrhovec proizvodi najpoznatiji dodatak prehrani na bazi joda – Biljni koncentrat bogat jodom, koji nastaje u laboratoriju u Križevcima, malom mjestu nedaleko Zagreba. Od 2017. godine, otkako je pokrenula malu privatnu kompaniju za proizvodnju dodataka prehrani i kozmetičkih proizvoda, Jadranka Vrhovec je na tržište nekoliko država stavila čak 19 proizvoda. Njeni se proizvodi mogu kupiti u ljekarnama i shopovima zdrave hrane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Za Jadranku Vrhovec mnogi su čuli zbog njene osobne priče i borbe s teškom dijagnozom Hashimoto sindroma, koja je za Jadranku bila okidač promjene životnog i poslovnog puta. Uz ovo osobno iskustvo teške bolesti i potrage za prirodnim izlječenjem koje je ovu karizmatičnu četrdesetogodišnjakinju doveo do karijere poduzetnice, Jadranka Vrhovec sve se češće spominje i kao poduzetnički uzor ženama koje žele i karijeru i majčinstvo. I dok su mnoge poduzetnice odustale od svakodnevne klackalice uloge mame i vlasnice vlastitog biznisa, Jadranka je u punom smislu riječi izuzetno uspješna mama-poduzetnica. U protekle dvije godine, proglašena je 2021. najuspješnijom poduzetnicom u Hrvatskoj, Biznis ženom godine u Srbiji čak dva puta, a primila je i prestižnu međunarodnu nagradu „Stvaratelji za stoljeća“  za inovaciju u proizvodnji dodataka prehrani.

Žene u regionu prepoznaju vaše proizvode koji su postali zadnjih godina veoma traženi. Koji su to proizvodi i za što ih žene koriste? Naš najprodavaniji proizvod je Biljni koncentrat bogat jodom – Jadrankina otopina. Jod je izuzetno značajan mineral za zdravlje štitnjače, jajnika, dojki i uz činjenicu da ga svi moramo svakodnevno unositi u organizam, za žene je posebno važan. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde). Jod je od iznimne važnosti za žensko reproduktivno zdravlje i on je u brojnim znanstvenim istraživanjima potvrđen kao univerzalno primjenjiv u prevenciji, ali i kao podrška u oporavku od brojnih zdravstvenih teškoća poput bolesti štitnjače, policističnih jajnika, neplodnosti, karcinoma dojke, karcinoma grlića maternice, HPV virusa i drugih sličnih bolesti. Najčešći simptomi nedostatka joda uključuju iscrpljenost i umor, grčeve u mišićima, sklonost debljanju, smanjene kognitivne funkcije, depresiju, umor, te suhu kožu i lomljive nokte. A svi ovi svi simptomi mogu biti indikativni za bolesti štitne žlijezde. Osim povećanog rizika za rak dojke kod žena kojima manjka joda, postoje uvjerljivi dokazi da manjak joda povećava rizik i od raka štitne žlijezde. Jod je neophodan i za normalan razvoj mozga dojenčadi i djece. Kod trudnica, nedostatak joda može povećati rizik od urođenih oštećenja kod novorođenčadi, a može biti i razlog pobačaja, ali i prijevremenog poroda. Manjak joda i smanjene razine hormona štitnjače mogu zaustaviti ovulaciju kod žena što može dovesti do problema neplodnosti.

Proizvod na bazi joda i kalijevog jodida Biljni koncentrat bogat jodom zapravo nema konkurencije na regionalnom tržištu, a svjedočanstva koje nam žene šalju najbolje govore o tome koliko im je pomogao u brojnim zdravstvenim problemima.

Uz Biljni koncentrat bogat jodom, treba uvijek voditi računa i o unosu drugih nutrijenata poput Selena kojeg također imamo u našem asortimanu, magnezija kojeg preporučujemo u obliku Magnezijevog klorida hexahidrata u spreju i vitamina C koji se u našoj paleti proizvoda može naći u obliku proizvoda Eko šipak prah.  Uz već navedene proizvode, žene posebno traže naš Osteobel, proizvod na bazi koraljnog kalcija, koji je odlična podrška kostima, zglobovima i hrskavici i važan je kao prevencija i pomoć kod osteoporoze. U svega šest godina, koliko moja tvrtka JadroMel d.o.o. radi, proizveli smo 19 proizvoda, dodataka prehrani i kozmetičkih preparata koji su dostupni u dvije linije – Jadrankina otopina i Jadrankina formula i svaka žena koja vodi računa o svojem zdravlju i zdravlju svoje obitelji u našem asortimanu može pronaći kvalitetne, prirodne suplemente po svom izboru.

Iz malog mjesta ste krenuli sa svojim biznisom. Jeste li u početku pokretanja posla u maloj sredini imali prepreke u poslu zato što ste žena?

Sredina me nije osuđivala, ali da vam budem iskrena, ja nisam puno ni marila za moju okolinu.  Imala sam jasan cilj pred sobom, i mislim da takav pozitivan i odlučan stav u poslu presudan za uspjeh.

Kada ste pokretali posao, iz posve druge struke, krenuli ste u proizvodnju dodataka prehrani. Kako ste se probijali naprijed, učili, okupljali saradnike?

Kretala sam korak po korak. Svoje sam najtraženiji proizvod Biljni koncentrat bogat jodom prvo testirala na sebi, jer moja je uspješna poduzetnička priča zapravo započela u mojoj bolesti. Suočila sam se s teškom dijagnozom Hashimoto sindroma. Kako je moja majka imala istu dijagnozu i kroz cijelu mladost i period odrastanja sam je gledala kako guta šake lijekova, nisam se mogla zamisliti na istom mjestu i u istoj situaciji. Počela sam tragati za alternativom i bila odlučna da za svoju dijagnozu pronađem prirodan put liječenja. Tako se nakon mukotrpnog istraživanja, čitanja sve moguće stručne literature koju sam često morala prevoditi sa stranih jezika, pojavila se priča o jodu. Uz pomoć svoje prijateljice, farmaceutkinje koja mi je pomogla s formulama i samom pripremom prve  otopine joda,   krenula sam otopinu testirati na sebi, a iskustva dijeliti u facebook grupi kojoj se iznenada počelo pridruživati sve više žena koje su imale probleme sa štitnjačom. Nakon šest mjeseci, moji su se nalazi znatno popravili, tipični simptomi  bolesti štitne žlijezde kao što je suha koža, niska energija, slabost, nedostatak koncentracije, anksioznost,  počeli su nestajati. Tada  sam odlučila registrirati prvi hrvatski i regionalni proizvod na bazi joda i kalijevog jodida – Biljni koncentrat bogat jodom – Jadrankina otopina. Otvorila sam tvrtku, krenula u registraciju prvog proizvoda, angažirala pravnog zastupnika, i farmaceute koji će sa mnom raditi na razvoju daljnjih proizvoda. S povećanjem potražnje i sjajnim iskustvima i rezultatima s Biljnim koncentratom bogatim jodom pojavila se i potreba za angažmanom nove radne snage, jer, naglašavam, u samom početku sam gotovo sve morala raditi sama.  U međuvremenu, JadroMel d.o.o se razvio u jednu ozbiljnu proizvodnju a okupila sam i tim kvalitetnih i stručnih ljudi koji drže do istih vrijednosti kao a to je da brendovi Jadrankina otopina i Jadrankina formula i svi naši proizvodi kupcima jamče najbolju domaću  kvalitetu. Inače, naši proizvodi nastaju od visokokvalitetnih sirovina, prema jedinstvenim formulama, ne sadrže GMO, veganski su i nisu testirani na životinjama.

Kako je u današnje vrijeme biti uspješna poduzetnica i majka troje djece?

Biti majka nikako ne znači odreći se osobnih snova, poslovnih ambicija i uspješne karijere. Za mene to nikada nije opcija. Nažalost mnoge žene i dalje misle da moraju birati između jedne i druge uloge, a ja sebe moram reći da sam pravi primjer mame-poduzetnice. Potrebna je samo dobra organizacija posla, ravnoteža između posla i privatnog života i ogromna energija koju treba uložiti u to da jedno i drugo funkcioniraju. Ja sam majka kćeri Melani (16) koja već pomalo ulazi u moj posao, podržava me, educira se kako bi jednog dana preuzela posao, a uz nju, imam kćer Melinu (2) i sina Marisa (1). Istovremeno sam vlasnica rastuće tvrtke koja je prisutna na više tržišta.  Svjedočenjem svog iskustva i svog poslovnog puta uvijek nastojim ohrabriti žene da shvate da mogu biti i poduzetnice i vlasnice biznisa i majke.

Je li vam ikada došlo da sve prekinete i odustanete zbog težine posla i svih velikih odgovornosti?

Ne, moj posao je moja životna misija. Proizvodim dodatke prehrani od kojih su neki meni spasili život i pomogli mi da danas budem zdrava žena u punom naponu snage i danas je moja misija da educiram žene da brinu o svom zdravlju i ponudim im proizvode koji im u tome mogu pomoći.

Proizvodim dodatke prehrani koje i sama uzimam i uzima ih moja cijela obitelj, a za moto svoje tvrtke i naših proizvoda odabrala sam slogan „Zdravlje za cijelu obitelj“!  

Kako izgleda jedan vaš prosječan dan na poslu?

Jako zanimljivo! Ustajem u 5 ujutro svakoga dana, jer u ranojutarnjim satima je vrijeme za moje najmlađe, Melinu i Marisa. U 7 sati već sjedam u svoj ured, i sazivam kolegij i svakodnevni brifing s kolegicama. A od 8 sati kreće akcija! Iako sam uglavnom zauzeta menadžerskim poslom, sudjelujem i u proizvodnji, a ako je potrebno prilikom velikih narudžbi, nije mi teško priskočiti kolegicama u samoj proizvodnji suplemenata, pakiranju i drugim poslovima. Svaka žena privatna poduzetnica mora biti spremna na to da ponekad radi sve. Tokom pauza, ponovo se vraćam djeci, a kao privatnica, i vlasnica tvrtke imam taj privilegij da mogu uzeti malo dužu pauzu ili više kraćih u danu, kako bih i u toku dana bila prisutnija u odgoju svojih najmlađih.  Službeno rano vrijeme proizvodnje i odjela marketinga završava u 16 sati, ali ne i moje, ja sam tokom cijelog dana, a i večeri i na mejlovima i na telefonu.

Kako se žene iz regiona mogu informirati o vašim proizvodima, načinu korištenja, svim benefitima i gdje ih mogu kupiti?

Najbolja i najbrža opcija je da naš asortiman proizvoda sa cijenama provjere na našoj službenoj web stranici u sklopu koje postoji i web trgovina – www.jadrankinaotopina.com. Također, na našoj web stranicu mogu pronaći i popis prodajnih mjesta, apoteka i trgovina zdrave hrane u cijeloj regiji, pa tako i u Bosni i Hercegovini, u kojima mogu kupiti naše proizvode. Pitanja o proizvodima i dodatne informacije sve naše korisnice, a i one žene koje će to tek postati mogu pronaći na službenoj fb stranici Jadrankina formula & Jadrankina otopina, gdje mogu postavljati pitanja našim stručnjakinjama koje rade u našem savjetovalištu i odgovaraju u najkraćem mogućem roku.

Foto: Arhiva Jmel d.o.o.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO