Subota, 13 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoKako pomoći djeci da savladaju strahove i stres: Knjiga bh. autorice nudi...

Kako pomoći djeci da savladaju strahove i stres: Knjiga bh. autorice nudi novi pristup

Djeca se kroz odrastanje suočavaju sa brojnim stresnim događajima. Izvori stresa su najčešće vezani za školu te odnose sa vršnjacima i roditeljima. Uz sve veći upliv nekontrolisanog sadržaja sa društvenih mreža, odrastanje danas sa sobom nosi poseban izazov.

Svakodnevna izloženost stresu kod djece za posljedicu može imati povećanje anksioznosti i smanjenje nivoa sreće.

Večeras je u Sarajevu promovisana knjiga “Priče koje pomažu djeci da savladaju strahove i razviju otpornost na stres”, autorice doc. dr. Vildane Aziraj Smajić, specijalistice kliničke psihologije iz Bihaća.

„Kroz pažljivo oblikovane priče i pristup baziran na KBT metodi, knjiga ima potencijal da pozitivno utječe na emocionalno zdravlje mnoge djece. Sretni smo što smo imali mogućnost biti organizator ove promocije i podijeliti ovaj resurs s roditeljima, terapeutima i svima koji rade s djecom kako bi pomogli djeci da njihovo djetinjstvo bude manje opterećeno strahovima i stresom” kazala je na promociji Diana Riđić, KBT supervizor iz UG Domino.

Priče prilagođene dječijem uzrastu

Glavni naglasak knjige leži u upotrebi terapijskih priča i tehnika kognitivno bihevioralne terapije kao sredstva komunikacije i podrške. Priče prilagođene njihovom uzrastu, djeci omogućavaju da se identificiraju s likovima i situacijama te nauče kako se nositi sa strahovima i stresom.

„Materijal koji sadrži ova knjiga može biti osnova za pripremu radionica u radu s djecom i njihovim roditeljima. Mogu ih koristiti i roditelji kako bi uspješno podržali svoje dijete u savladavanju razvojnih strahova i potencijalnih životnih izazova.“ – naglasila je autorica knjige.

Na promociji su govorili i Senka Čimpo, geštalt i dječiji integrativni psihoterapeut te dr.sc. Elvir Duraković Belko, geštalt i EMDR terapeuta. Naglasili su kako se radi o ozbiljnom stručnom sadržaju koji je predstavljen na jednostavan, zabavan, razigran i kreativan način ali i kako će uživati metode iz knjige primjenjivati u praksi.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO