Četvrtak, 2 Maja, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoKako kreirati kutak sreće u vašem domu: Unikatni detalji koji će vas...

Kako kreirati kutak sreće u vašem domu: Unikatni detalji koji će vas oduševiti!

Ljeto je na izmaku i već ulazimo u jesen koja obično u mnogim životnim prilikama predstavlja neke nove početke.

Upravo ovaj period sa sobom donosi kraći dan, samim tim i više vremena koje ćemo provoditi u krugu porodice što trebamo iskoristiti na najbolji mogući način.

Povratak sa godišnjeg odmora, raspusta ili fakultetske pauze u svakodnevne obaveze i dnevnu rutinu često može utjecati i na raspoloženje, doprinijeti razvoju stresa i osjećaja pretrpanosti obavezama. Baš iz tih razloga vrijeme koje imamo na raspolaganju iskoristimo kvalitetno i smisleno – u krugu dragih ljudi i udobnosti naših domova, ugađajući sebi i uživajući u malim životnim zadovoljstvima. Danci, koji važe za najsretniju naciju na svijetu, znaju i kako!

Hygge filozofija nas podsjeća da usporimo i uživamo u trenutku

Stvaranje ugodnog doma ključno je za danski način življenja, a koncept hyggea igra središnju ulogu u postizanju toga. Pojam hygge, o kojem danas svi pričaju, predstavlja život u ugodnom, toplom i sigurnom okruženju, okruženi stvarima koje vas čine sretnim. Jedostavno – to je umjetnost uživanja u životu.

Ovakav stil života, iako je prvenstveno zaživio u Danskoj, brzo je postao popularan u cijelom svijetu, a posebno prilikom uređenja doma i okoline u kojoj se provodi dosta vremena.

Boje mogu imati značajan utjecaj na raspoloženje i emocionalno stanje. Upravo zbog toga predstavljaju važan aspekt hygge koncepta. Predlažemo da ove jeseni u vašem domu prevladavaju neutralne boje poput bijele i bež. Bijela boja obično nas asocira na čistoću, svježinu i nevinost, a u isto vrijeme izaziva osjećaj prostranstva što može imati umirujući efekat. Ova boja se često smatra i bojom mira i ravnoteže, a lako se kombinuje sa drugim bojama zbog čega se koristi u dizajniranju enterijera. Ako bijeloj boji dodamo nijanse bež boje koja slavi za toplu i prijateljsku boju, ujedno stvaramo i osjećaj sigurnosti. Ona se često povezuje sa prirodnim tonovima i čini idealnu kombinaciju sa elementima od prirodnog materijala poput drveta.

Ako vam ovo zvuči kao savršena kombinacija, u JYSK prodavnicama pronašli smo par savršenih dekoracija i namještaj upravo u ovim nijansama, poput sofe u kombinaciji bež platna i drvenih detalja, na kojoj ćete se odmarati, čitati omiljenu knjigu, magazin ili pak meditirati. Uz ovakvu sofu idealno se uklapa stolić sa policama od prirodnog materijala, a njihova kombinacija predstavlja spoj japanskog minimalizma i skandinavske funkcionalnosti. Ovakvom garniturom u kutku našeg doma fokusiramo se na prirodne elemente, koji u svijetlim prostorijama i sa neutralnim bojama stvaraju umirujući i prijatan životni prostor.

Uz malo truda na ovaj način stvaramo još ugodniju atmosferu u kojoj ćemo rado provoditi trenutke sa našim najdražim.

Za one koji vole dekoracije, tu je veliki izbor ukrasa, poput keramičkih figurica, interesantnih ramova za slike ili ipak ukrasne vaze koja daje utisak da se radi o zemljanoj posudi i poslužit će za postavljanje svježeg cvijeća i jesenjih buketa. Naša sugestija je jesenska grana puna plodova poput šipka ili lavande sa ljetovanja.

Ukoliko pak više volite nešto oblije linije svakako se poigrajte neutralnim bojama kojima ćete dodati statement komad zanimljivog dezena materijala poput ove fotelje na sivo – crne pruge ili art stolića boje crnog mramora koji savršeno funkcionira u paru, ali i ovako razdvojeno kada jedan od njih može da posluži kao stalak za svijeće ili cvijet.

Prostor će odmah poprimiti atmosferu starih pariških stanova tako da svakako ne zaboravite na rasvjetu i toplu dekicu sa resama.

Za dodatnu inspiraciju svakako posjetite JYSK stranicu sa jesenskim novitetima ili najbližu prodavnicu.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO