Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoSedmica prevencije: Izaberi život, pobjedi stid, uradi PAPA test

Sedmica prevencije: Izaberi život, pobjedi stid, uradi PAPA test

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma, i obilježava se krajem januara, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva.

Karcinom, šta mu prethodi i koji su simptomi

Karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Obično je potrebno mnogo godina da se promijenjene ćelije razviju u rak, navode iz INZ-a.

Stadiji koji prethode karcinomu grlića maternice lako se liječe, no kako ne postoje vidljivi znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA test). Prema procjenama GLOBOCAN-a za 2020. godinu, karcinom grlića maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena u Bosni i Hercegovini, odmah nakon raka dojke, kolorektuma i pluća.

Prema tim podacima, u toku 2020. godine na području Bosne i Hercegovine 312 žena oboljelo je od karcinoma grlića maternice, a 153 umrlo od ove bolesti. Drugim riječima, u Bosni i Hercegovini svaki dan jedna žena dobije dijagnozu, a svaki će drugi dan jedna žena umrijeti od karcinoma grlića maternice.

Podaci dobiveni putem skrininga (programa ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice koji se provodi na nivou Zeničko- dobojskog kantona) ukazuju da je u 2020. godini na području kantona dijagnosticiran karcinom grlića maternice kod 25 ženskih osoba.

Prosječna starost oboljelih je 58,2 godine života, najmlađa žena kojoj je dijagnosticiran karcinom grlića maternice imala je 37, a najstarija žena 86 godina. Umrlo je 8 žena, a zabilježena prosječna starost umrlih je 64,4 godine. Najmlađa žena sa dijagnosticiranim karcinomom grlića maternice sa smrtnim ishodom imala je 55, a najstarija 86 godina.

U Institutu se godinama prati stopa incidence i smrtnosti od karcinoma grlića maternice na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2007.-2019. Uprkos sporom padanju stope incidence, stopa smrtnosti od karcinoma grlića maternice ostaje relativno ista, što ide u prilog kasnom otkrivanju karcinoma grlića maternice, kada je bolest uznapredovala i uspjeh liječenja nizak.

Simptomi karcinoma grlića maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij karcinoma grlića maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno vaginalno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Pregled prije simptoma

Glavni uzrok nastanka karcinoma grlića maternice je Humani papilloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od karcinoma grlića maternice.

Najčešće obolijevaju žene koje imaju genitalnu infekciju Humanim papiloma virusom (HPV), žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), žene koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, žene koje dugotrajno uzimaju oralne kontraceptive, dugotrajno konzumiraju cigarete.

Zlatni standard u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice.

Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života trebaju ići na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje, a nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

– Uradite pregled dok još nemate simptome, poručuju iz INZ. Pregled se može uraditi besplatno u Vašem Domu zdravlja u Službi za reproduktivno zdravlje žena.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO