Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaIstaknutoU okviru projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” održana radionica i sa...

U okviru projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” održana radionica i sa djevojkama maturanticama Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije Ilidža

U okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje “Zdravi tim” u mjesecu podizanja svijesti o ženskom karcinomu, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja juče je održana zadnja ovogodišnja radionica sa profesoricama i djevojkama maturanticama Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije Ilidža.

Bila je ovo prilika za mlade djevojke da se zajedno na jednom mjestu dodatno educiraju i govore o tehnikama samopregleda dojki i važnosti u cilju prevencije karcinoma dojke i njegovom ranom otkrivanju. Posebno nam je drago jšto je ovo bila najmasovnija ovogodišnja radionica.

“Odgoju za zdravlje pridajemo veliki značaj. Tim povodom rado smo ugostili članice Udruženja “Zdravi tim” u našoj školi 26.10.2022.g. i organizirali predavanje doktorice Suljić Alme na temu: ” Važnost i tehnike samopregleda dojki kod djevojaka”. Predavanju su prisustvovale učenice odjeljenja IV razreda, članice Vijeća učenika, te profesorice i uposlenice škole. Ovo nije prva radionica koju smo realizovali sa Udruženjem “Zdravi Tim” Ilidža i sretni smo što su baš naše učenice bile privilegovane da prisustvuju ovakvom vidu edukacije. Radionica i prezentacija o prevenciji ženskog zdravlja od velikog je značaja za naše učenice. Zahvalila bih se doktorici Almi Suljić i gospođi Fatimi Nikšić koje su nas posjetile ispred Udruženja “Zdravi tim” i hvala na poklonima koje su obezbjedili za sve naše učesnice na radionici.” rekla je pedagogica Saneli Hamidović .

Samopregled dojke može biti najvažniji korak u ranom otkrivanju nekih od nepravilnosti i promjena na dojci, a o načinu i važnosti izvođenja tehnika samopregleda govorila je doktorica Alma Suljić, članica Udruženja “Zdravi Tim”. “Prevencija je jedan od najboljih i najvažnijih koraka u očuvanju zdravlja svakog pojedinca, a naročito kada su u pitanju maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Blagovremeno prepoznavanje simptoma i znakova bolesti omogućava zaustavljanje iste u ranim fazama, te pacijenticama nudi veće izglede za postizanje potpunog izlječenja. Samopregled je jednostavan za izvesti, ne košta ništa, a može biti presudan korak ka pravovremenom otkrivanju bolesti i što bezbolnijem i bržem procesu liječenja i oporavka. “- poručila je doktorica Alma Suljić.

Rak dojke je daleko najčešći rak kod žena širom svijeta, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Oko 1.38 miliona novih slučajeva i 458.000 smrti od raka dojke desi se svake godine – (SZO). U zemljama s niskim i srednjim prihodima učestalost se u proteklim godinama stalno povećava…

“Juče smo se družili i educirali sa maturanticama i profesoricama Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije Ilidža. Hvala pedagogici Saneli Hamidović na pozivu i gostoprimstvu, drago nam je da smo ponovo imali priliku biti njihovi gosti. Posebno nam je drago da je ovo bila najposjećenija radionica do sada, posebno što prema planu i programu obrazovanja učenice ove škole osim Biologije u prvom razredu, nemaju priliku dodatno se educirati i naučiti više o zdravlju, svome tijelu i ono što je najvažnije naučiti kako voljeti sebe…” – istakla je Fatima Nikšić, predsjednica Udruženja Zdravi Tim.

“Zahvalili bismo se svim našim Partnerima i Prijateljima Projekta koji su nam dali veliku podršku u realizaciji ovih veoma važnih edukativnih radionica u cilju prevencije nastanka karcinoma dojke, kao i na poklonima koje su pripremili za sve učesnice. Osim slatkiša, kafe, vaučera, edukativnih letaka i školskog materijala, za učesnice ove radionice posebne poklone pripremili su naši prijatelji iz Hrvatske, te sa poklon prozvodima essence i Catrice Cosmetics obradovali sve učesnice. Bila je ovo ujedno i zadnja radionica u okviru implementacije našeg ovogodišnjeg projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki “, do neke nove prilike i novog druženja ostajte nam ZDRAVO!”- Vaš Zdravi Tim.

Partneri i Prijatelji projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” su:

PARTNERI: Health Focus, Hyundai BH, AD Plus, Platinium, Hotel Hills, Philips, Techno Shop, Alma Ras, Gloria Prirodna Kozmetika i Mikrokreditna Fondacija Lider

PRIJATELJI projekta: Grand kafa, Klas, Svjetlost Komerc, Mak Zara, Tops, Point Store, Inela BK Lifestyle, Modni Studio Fashion Room, ella voda, te essence i Catrice Cosmetics.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO