Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMame i bebePovodom Svjetskog dana zdravlja: INZ započeo seriju interaktivnih radionica za najmlađe o...

Povodom Svjetskog dana zdravlja: INZ započeo seriju interaktivnih radionica za najmlađe o zdravijoj ishrani

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pokrenuo  je još jednu aktivnost, namijenjenu najmlađem uzrastu. U zeničkoj predškolskoj ustanovi “Abakus” održana je prva u nizu interaktivnih radionica za vrtićke grupe djece, u kojima se na zanimljiv i njima primjeren način govori o zdravoj ishrani i prehrambenim navikama.

– Navike, pa i one u ishrani, stiču se od najranijih dana. Zato smo odlučili da u vrtićima u Zeničko-dobojskom kantonu organiziramo radionice – igraonice, na kojima mališanima pokušavamo približiti osnovne nutricionističke savjete i poruke, kaže Maja Jonjić – Trifković, nutricionistica INZ-a.

U vrtićima pripreme grupe mališana prema njihovom uzrastu, sa kojima nutricionistica, uz podršku kolegica i kolega iz Službe za školsku higijenu INZ-a, razgovara o tome šta oni vole ili ne vole jesti, igra igre prepoznavanja voća i povrća, zdravih i manje zdravih namirnica. mališani imaju i “praktični” dio radionice, gdje pripreme i jedu zdrave namirnice, uglavnom voće.

– Plan je da koracima, malo po malo učimo djecu o pravilnim prehrambenim navikama koje, ako steknu u ovoj najranijoj dobi, prema brojnim istraživanjima, zadržati će i kao odrasli ljudi. Tako bismo dugoročno utjecali na smanjenje broja pretilih ljudi u našoj zemlji, ali i brojnih, s tim povezanih, hroničnih oboljenja. Također, jedan od koraka je i rad na poboljšanju trenutnih jelovnika u našim vrtićima, što će biti sljedeća stepenica nakon odrađenih radionica s djecom. Plan je da se ove radionice provedu i u vrtićima drugih općina i gradova u našem kantonu, ističe Jonjić – Trifković.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO