Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaZdravljeMame i bebeOstanite zdravi i sigurni tokom trudnoće

Ostanite zdravi i sigurni tokom trudnoće

Svaka trudnoća je jedinstvena i od prve sedmice se javljaju brojne dinamičke promjene. Trudnica ulazi u novi, nepoznati svijet sa dosta nejasnoća radi čega je veoma važna zdravstvena edukacija i njega.

Sastavni dio zdravstvene njege trudnica je težiti ka tome da svaka trudnica bude zdrava tokom trudnoće i da istu održava sigurnom. Kako bi u tome uspjeli potrebno je izbjegavati loše životne navike, poboljšati način ishrane, fizičke aktivnosti, ali i educirati se o samom procesu trudnoće i porođaja. Od posebne je važnosti obaviti pregled između 6 i 8 sedmice trudnoće kako bi se mogla procijeniti dužina trudnoće i predvidjeti datum poroda što je tačnije moguće. Prvi tjelesni pregled tokom trudnoće je obično vrlo detaljan i sastoji se od mjerenja težine, visine i krvnog pritiska. Pored toga pregledaju se vrat, štitna žlijezda, dojke, trbuh, ruke i noge itd. Ginekološkim pregledom utvrđuje se stanje vrata maternice, rodnice, jajnika, jajovoda i same maternice.

Budite educirani i informisani

Trudnice će od zdravstvenih radnika, ljekara i patronažnih timova dobiti informacije i edukaciju o pravilnoj prehrani i primjerenoj tjelesnoj aktivnosti, štetnom djelovanju pušenja, konzumacije alkoholnih pića i upotrebe droga u trudnoći. Isto tako obezbjeđuje se i edukacija o rizicima od povređivanja u trudnoći, o općim higijenskim uslovima i ličnoj higijeni u trudnoći, kao i psihičkoj i fizičkoj pripremi za porođaj, dolazak novorođenčeta u kuću, dojenje i njegovanje.
Žena prosječne visine trebala bi dobiti na težini sveukupno oko 12 do 15 kilograma―oko 1 do 1,5 kilogram svakog mjeseca. Dobivanje više od 15 do 17 kilograma oblaže masnim tkivom i fetus i majku. Budući da je nadziranje tjelesne težine teže kasnije, tokom trudnoće, žena bi trebala izbjegavati debljanje tokom prvih mjeseci trudnoće. Međutim, nedobivanje na težini je nepovoljan znak, posebno ako je sveukupan dobitak manji od 5 kilograma te može ukazivati da fetus ne raste dovoljno brzo, stanje poznato kao zastoj rasta fetusa.

Primjenjujte zdrave navike 

Tokom trudnoće, većina žena trebala bi svojoj dnevnoj prehrani dodati oko 250 kalorija kako bi omogućila prehranu fetusu u razvoju. Premda bi većina ovih kalorija trebala poticati od bjelančevina, prehrana bi trebala biti dobro uravnotežena. Prehrana uključuje svježe voće, žitarice i povrće. U umjerenim količinama se može koristiti sol, po mogućnosti jodirana, ali bi trebalo izbjegavati namirnice koje su izrazito slane ili koje sadrže konzervanse. Držanje redukcijske dijete u smislu smanjenja tjelesne težine tokom trudnoće se ne preporučuje.

Kada je u pitanju odijevanje trudnice trebaju obratiti pažnju da odjeća bude prilagođena stanju u kojem se nalazi. Odjeća treba da bude prostrana, lagana i udobna. Čarape ne bi trebale da stežu članke na nogama jer bi moglo da oteža krvotok u nogama. Na obuću treba obratiti posebnu pažnju. Treba izabrati obuću koja je lagana i udobna. Potpetice trebaju biti niske, što će obezbjediti mnogo lakši hod i povoljniji stav.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO