Srijeda, 17 Jula, 2024
No menu items!
NaslovnicaDešavanjaCrveni križ u BiH obilježava Svjetski dan zdravlja: Naša planeta, naše zdravlje!

Crveni križ u BiH obilježava Svjetski dan zdravlja: Naša planeta, naše zdravlje!

Pod motom „Naša planeta, naše zdravlje“ Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) danas obilježava Svjetski dan zdravlja. Ove godine globalna pažnja usmjerena je na hitne aktivnosti neophodne za očuvanje zdravlja ljudi i planete te stvaranje društava usmjerenih na dobrobit.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je više od 13 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine posljedica ekoloških uzroka koji se mogu izbjeći. To uključuje klimatsku krizu koja je najveća prijetnja zdravlju s kojom se čovječanstvo suočava. Klimatska kriza je i zdravstvena kriza.  

  • U duhu toga, Društvo Crvenog krsta/križa BiH aktivno radi na realizaciji projekta “Zdravlje u kriznim situacijama” kroz koji smo već osposobili 30 nacionalnih trenera prve pomoći, 20 trenera za područje zdravstva u krizama, a sljedeći sedmice organiziramo edukaciju za psihosocijalnu podršku i brigu o mentalnom zdravlju u kriznim situacijama. Sve ove aktivnosti doprinose jačanju naših kapaciteta kako bismo mogli pravoremeno  odgovoriti na zdravstvene izazove kao posljedice klimatskih promjena i prirodnih katastrofa – poručio je generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić.

Takodjer, u posljednjih par mjeseci naši volonteri u više od 40 lokalnih zajednica sprovode radionice u oblasti zdravlja u kriznim situacijama pa su tako širom BiH organizovane edukativne radionice o prvoj pomoći, suzbijanju tuberkuloze, prevenciji HIV virusa i sl.

  • U 2022. nastavit ćemo obraćati pažnju na klimatske promjene kako bismo lokalne zajednice učinili što otpornijim na posljedice s kojima se mogu suočiti. Za ljeto je planirano organiziranje veće obuke za katastrofe gdje ćemo osposobiti dodatne kadrove, koji će biti spremni pružiti adekvatnu podršku u slučaju katastrofa kako u BiH tako i u okruženju – istakao je Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo Crvenog križa Federacije BiH.

Inače, cijeli Međunarodni Pokret Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca usmjerio se na smanjenje posljedica od klimatskih promjena kao i zaštitu zdravlja u kriznim situacijama. Društvo Crvenog krsta/križa BiH i u budućnosti će sen astaviti fokusirati na unparijeđenje i zaštitu zdravlja pojedinca i lokalnih zajednica, prevenciji zaraze, kao i smanjenju zdravstvenih posljedica izazvanih kriznim situacijama.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO