Nedjelja, 16 Juna, 2024
No menu items!
NaslovnicaLifestyleAdnan Fejzić: Prenosimo znanje na mlade i utječemo da izrastu u uspješne...

Adnan Fejzić: Prenosimo znanje na mlade i utječemo da izrastu u uspješne sportiste

Mnogi fudbaleri nakon završetka aktivnog igranja svoje znanje nesebično prenose na mlađe generacije.

Nakon hroničnog oboljenja Ahilove tetive Adnan Fejzić morao je prestati sa aktivnim igranjem fudbala na samom početku karijere sa 20 godina. Ovaj 30-godišnji profesor sporta i tjelesnog odgoja posjeduje UEFA B licencu za fubalskog trenera i trenutno svoje znanje prenosi na mlade u vlastitoj školi fudbala „La Paz“ i u Akademiji individualnog rada Sarajevo (AIR).

– Hronično oboljenje Ahilove tetive bilo je prelomni trenutak u mom životu, nakon čega sam svoju ljubav prema nogometu preusmjerio u trenersku karijeru. Tokom studija na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, počeo sam raditi kao trener u omladinskom pogonu FK „Radnik Hadžići“ i kondicioni trener u KK “Bošnjak“, koji su dvije godine igrali Premijer ligu BiH u košarci. Nakon završetka studija, svoju trenersku karijeru sam nastavio u FK “Željezničar“, gdje sam tri godine radio u omladinskom pogonu sa mlađim uzrastima. Trenutno radim u vlastitoj školi fudbala „La Paz“, koja okuplja djecu sa područja opštine Hadžići i Rakovice i broji oko stotinu članova – kaže Adnan Fejzić.

Ističe da je njegova najveća želja, ambicija i strast individualni rad sa sportistima. Osam godina radi sa sportistima svih uzrasta, od najmlađih koji imaju šest godina, pa do seniora, profesionalnih sportista. Uporedo sa školom nogometa, osnovao je Akademiju individualnog rada Sarajevo (AIR).

– AIR Sarajevo nudi kompletne usluge individualnih i grupnih nogometnih i fitnes treninga: poboljšanje tehničkih sposobnosti, kondiciona-fitnes priprema i korektivni programi. Akademija individualnog rada Sarajevo za mene predstavlja mjesto gdje prvenstveno svaki dan učim i konstantno unapređujem svoje znanje i ideje, te na taj način pružam kvalitetne usluge klijentima. Tu se naši članovi osjećaju drugačije, jer se za njih brinemo svakodnevno. Naš rad se zasniva na bliskom i povezanom odnosu sa svakim članom. Mi motivišemo igrače da budu bolji, pratimo ih na utakmicama, komuniciramo sa njihovim trenerima, omogućavamo im čak i savjete sa nutricionistima i psiholozima, jer za uspjeh u sportu nije dovoljan samo rad na treningu. Naš cilj je da individualnim pristupom utječemo na svakog pojedinca, kako bi mu omogućili zdrav, kvalitetan ambijent u kojem on može da izraste u kvalitetnu osobu prije svega, ali i u uspješnog sportistu – govori Adnan.

Pored personaliziranih treninga Akademija individualnog rada Sarajevo uspješno je u januaru organizovala i prvi Internacionalni nogometni kamp u Sarajevu.

– Već sada imamo ponude da iste kampove radimo širom naše zemlje, ali i regije. Trenutno organizujemo kamp u Rijeci (Hrvatska) u aprilu, a poslije tog nas očekuju kampovi na Vlašiću, u Banjoj Luci i Dubrovniku, a imamo ponude i iz Crne Gore, Njemačke i Norveške za realizaciju kampa. Na kampovima djeca iz drugih gradova imaju priliku da vide, osjete i dožive isti taj odnos i pristup koji njegujemo u radu u našoj akademiji. Trenutno naša akademija ima dva trenera. U naš rad se pored mene nedavno priključio bivši reprezentativac, dugogodišnji igrač i kapiten FK “Željezničara“ Srđan Stanić. Njegovo iskustvo kao igrača koji je igrao najveći nivo fudbala u našoj državi, ali i želja da prenese to znanje na mlađe generacije su nas spojile u ovoj misiji zvanoj AIR Sarajevo – nastavlja Fejzić.

Njihov rad su prepoznali i profesionalni igrači Muamer Svraka, Semir Kerla, Muris Mešanović, Adi Mehremić, Sinan Ramović, Eldar Šehić, Benjamin Šehić, Nemanja Tomašević.

– Amar i Ajdin Drina, sa kojima sam radio od njihovog ranog djetinjstva, sada su pokucali na vrata seniorskog fudbala, Amar u Željezničaru, a Ajdin u Veležu. Akademija individualnog rada Sarajevo trenutno radi na poboljšanju ambijenta za trening, a uskoro nam stiže savremena oprema i rekviziti koji će treninge učiniti još zabavnijim i efikasnijim. Također, pokrećemo novi YouTube kanal, gdje ćemo svakodnevno snimati edukativni sadržaj sa treninga, intervjue sa igračima, razne tutorijale, izazove, te na taj način omogućiti svima iz regiona da nas prate i da zajedno učimo i damo doprinos našem sportu. Trenutno radimo u Sportskom centru Arena x u Bačićima – kaže ovaj 30-godišnji profesor sporta i tjelesnog odgoja i dodaje da njihov rad svi mogu pratiti na Instagram i Facebook stranicama „Trener Ado“ i „AIR Sarajevo“.

OBJAVE IZ KATEGORIJE

Najnovije objave

PREPORUČUJEMO